(Luca 10, 25-37) I-a zis deci Iisus: Mergi, de fa si tu asemenea (Luca 10, 37) Doua, iubitii mei crestini, doua sunt drumurile. Al treilea nu exista. Unul este drumul lui Dumnezeu si altul este drumul diavolului. Fiecare om este liber sa aleaga unul din cele doua. Pe drumul lui Dumnezeu ne cheama constiinta noastra, [](Luca 10, 25-37)I-a zis deci Iisus: Mergi, de fa si tu asemenea (Luca 10, 37)Doua, iubitii mei crestini, doua sunt drumurile. Al treilea nu exista. Unul este drumul lui Dumnezeu si altul este drumul diavolului. Fiecare om este liber sa aleaga unul din cele doua. Pe drumul lui Dumnezeu ne cheama constiinta noastra, legea nescrisa dar ne cheama si legea scrisa, legea lui Dumnezeu, Sfanta si sfintita Evanghelie. Domnul nostru ne cheama astazi nu ati auzit? Mergi de fa si tu asemenea , mergi si fa ceea ce a facut acela (Luca 10, 37). Care acela ? Bunul samarinean. Dar oare cine se ascunde in spatele acestui bun samarinean, care este propus drept pilda de urmare?***Pe drumul care ducea de la Ierusalim la Ierihon se intamplau multe nenorociri. Un sarman drumet a cazut in mainile talharilor. L-au dezbracat, l-au ranit si l-au lasat la pamant pe jumatate mort. Situatia lui era tragica. Ajutor! striga. i iata ca in putin timp trece un preot. La vederea celui ranit n-a dat nicio importanta. Peste putin timp trece un levit. La fel. Se apropia apusul soarelui si cel ranit era in primejdie sa moara. Atunci, cu ochii pe jumatate stinsi, vede pe cineva ca se apropie. Dupa imbracaminte si-a dat seama ca este samarinean. El iudeu, acela samarinean, vai! si-a spus in sine mi-a venit sfarsitul. Pentru ca samarinenii erau dusmanii lor, precum pentru noi sunt turcii. Deci se temea ca-i va da cea din urma lovitura. Dar acest samarinean arata o purtare pe care nimeni nu si-ar fi inchipuit-o. Il vede. I se face mila de el, se opreste si coboara de pe animalul sau. Nu este medic sau asistent medical. Insa iubirea este inventiva, descopera moduri de a-l sluji pe celalalt. Daca ma intrebati care este cea mai buna asistenta medicala din lume, va voi spune ca nu este cea care a studiat in scoli, ci ca este mama, chiar daca este analfabeta. Instinctul iubirii ei o face sa-si sfasie pana si inima ca sa dea viata copilului ei. O astfel de iubire avea si samarineanul acesta. Nu avea cu el nici bandaje, nici pansamente. i-o fi sfasiat camasa n-o spune Evanghelia, dar se subintelege si a legat ranile lui. Isi deschide saculetul sau de calator si scoate cele pe care din intamplare le avea asupra sa: sticla cu ulei si sticla cu vin. Cu vinul dezinfecteaza ranile, cu uleiul le unge si alina. Apoi il ridica pe umeri, il aseaza pe magarusul sau si il duce la un han oarecare. Acolo a ramas alaturi de el toata noaptea si cu siguranta fara a dormi. Dimineata ii spune: Plec. Ingerul meu, unde mergi? Plec, dar te las pe mainile unor oameni buni; si atunci cand ma voi intoarce, voi plati datoriile mele fata de mai marele hanului.
In putine cuvinte aceasta este pilda. In persoanele ei se ascund alte persoane. In calatorul care a cazut in mainile talharilor se ascunde fiecare om indurerat. In talhari se ascund raufacatorii si criminalii si mai inainte de toate capetenia lor diavolul. In preot si in levit se ascund oamenii nemilostivi. Iar in Bunul Samarinean cine se ascunde? Nazarineanul, Domnul nostru Iisus Hristos. Da, Acesta a aratat lumii ce este iubirea.
A invatat-o prin cuvintele Sale. A invatat-o prin aceasta pilda. A invatat-o prin mesajul Sau, decat care altul mai frumos si mai scurt nu exista: Sa va iubiti unul pe altul (Ioan 13, 34). A aratat iubire prin intreaga Sa viata, dar mai intai de toate prin cinstitele patimi si prin crucea Sa.
Potrivit cuvintelor Hristosului nostru care este adevarata iubire? Pentru ca exista si falsa iubire, in numele careia s-au intamplat atatea crime si inca se mai intampla. Hristos insa a luat iubirea si a ridicat-o la inaltime. Iubirea nu este un simtamant orb, un simtamant care arde, care se aprinde si se stinge ca un joc de foc. Iubirea nu inseamna sa iubesti doua-trei...