O, dragii mei, Iisus Hristos este Viata, Iisus Hristos este Painea, Iisus Hristos este Apa; fara de El nu putem face nimic. In El sunt ascunse comorile intelepciunii si ale stiintei. i ceea ce ne trebuie mai mult aceasta este. A incerca sa aduci lumina intr-o inima, fara sa o strapungi cu Cuvantul Sfant al []O, dragii mei, Iisus Hristos este Viata, Iisus Hristos este Painea, Iisus Hristos este Apa; fara de El nu putem face nimic. In El sunt ascunse comorile intelepciunii si ale stiintei. i ceea ce ne trebuie mai mult aceasta este. A incerca sa aduci lumina intr-o inima, fara sa o strapungi cu Cuvantul Sfant al dragostei lui Dumnezeu, este tocmai ca si cum ai incerca sa aduci lumina cu sacul sau cu obrocul intr-un cort sau intr-un loc intunecos.

A incerca sa impui din afara legi sau porunci fratilor si surorilor, si ascultatorilor, nu da rezultate. Pana cand nu va locui Hristos in noi si nu se face lumina, nu suntem nimic. Ganditi-va numai un moment la simplitatea vorbirii Sfantului Apostol Petru cand Il arata simplu pe Hristos, fara filozofii; cum scrie in Faptele Apostolilor, ca toti erau strapunsi la inima O, dragii mei! Parintele Iosif a spus ca Oastea Domnului este aflarea si vestirea lui Iisus cel Rastignit Daca L-ai aflat pe Hristos si Il ai pe Hristos, prin puterea Lui, prin smerenia adanca si prin indemnul Duhului Sau cel Sfant, arata-L pe Hristos prin viata ta, prin purtarea ta, prin cuvantul tau! Sfredeleste inima care este impietrita de pacat.

Sfredeleste cu puterea dragostei lui Dumnezeu si cu compresorul care invarte sfredelul acesta, care pot fi eu sau tu, dar depindem de puterea care-l invarte, de Hristos.

Sfredeleste inima impietrita, fa un geam in ea, ca sa patrunda lumina, sa patrunda Hristos si cu aceasta ai rezolvat asa de frumos totul.

Pana cand nu-i Hristos in inima fiecarui ostas, nu am facut nimic. Pana cand nu-i Hristos cel Rastignit in inima noastra, n-am facut nimic; dar de atunci incolo, am rezolvat totul. Cand am putut, prin harul lui Dumnezeu si prin puterea Duhului Sfant, sa sfredelim, sa spargem inima impietrita, sa facem geam in ea atunci automat Soarele cel de Sus, Rasaritul cel de Sus, Hristos, va patrunde in inimile noastre si atunci nu va mai fi nevoie sa-i spui fratelui tau: Fratele meu, nu face asa sau nu face asa nu te purta asa Hristos, lumina lumii, lumineaza in intuneric. Asa cum patrunde lumina intr-o bezna si prin razele ei vezi fiecare firicel de praf, tot asa, prin lumina lui Hristos patrunsa in acel suflet, va patrunde lumina si se va vedea orice fel de pacat, cat ar fi el de mic.

Dar mai intai trebuie Hristos in inimi. Aceasta avem noi de lucrat aici la Oastea Domnului: sa-L aducem pe Hristos in inimile si in sufletele fiecarui ostas. Atunci biruim! Dar pot trece zecile de ani, daca in inima cuiva nu este Hristos poti sa-i spui orice ai vrea acestui suflet, caci el tot nu va intelege. Zeci de ani i-am dus in spinare pe unii dintre ai nostri, dar daca nu L-au primit in inima pe Hristos, au ramas stalpi de sare pe drum. Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot, cum a fost cu ea.

Iubitii mei, cuvintele Parintelui Iosif rasuna si acum. Daca ne uitam duhovniceste peste adunarea aceasta, peste Lucrarea aceasta care a venit aici sa sufere pentru Hristos, parca nu-L vedem indeajuns pe Hristos in inimile noastre daca lipseste Hristos din inimile noastre! i pot fi atunci de toate in afara, ca inauntru nu-i nimic! Poate fi cit de frumoasa cantarea Pot fi cat de frumoase si de duioase vorbirile, daca n-au patruns si n-au sfredelit inimile, sa strapunga viata noastra in pacat prin Cuvantul lui Hristos, nu suntem nimic. Suntem inca o povara in spinarea celor care cauta sa ne tarasca dupa ei la Hristos.

Dragii mei, Hristos ne iubeste pe toti! Poate ca inca nu ne-am dat seama de acest adevar, ca singur Hristos mai poate face randuiala in viata noastra, caci El este Miezul, El este Viata, El este Apa Vie El este totul. Cand Il ai pe Hristos, ai totul din plin si poti intelege totul prin Hristos. Dar cand nu-L ai pe El, nu ai nimic, esti un biet sarac mai sarac decat saracul care cere-un ban pe strada Dragii mei, comoara aceasta este ascunsa in tarina Ai aflat tu tarina? Daca ai aflat-o, du-te si sapa, si sapa acolo, sa scoti comoara. Du-te si vinde tot ce ai si cumpara tarina aceea.

Imparatia lui Dumnezeu este comoara aceea Frate, sapa, umbla, asuda, vinde tot ce ai, da-te pe tine insuti si vei castiga aceasta comoara. i chiar daca vei pierde totul pe pamant, esti cel mai bogat, caci comoara cea din tarina ai aflat: ai pe Hristos, Comoara Harului lui Dumnezeu.

Cu cata durere spunea Sfantul Apostol Pavel: O, galateni nepriceputi, pentru care inca sufar durerile nasterii pana va lua Hristos chip in voi . O, dragul meu frate si draga mea sora, trebuie sa te trezesti! Trezeste-te! Lui Hristos Ii trebuie copii care sa fie ai Sai, infiati, care sa aiba nadejdea vietii vesnice in ei. i atunci, daca doisprezece oameni necarturari si de rand, care L-au primit pe Hristos si pe care Duhul Sfant i-a umplut, s-au imprastiat in toata lumea, ca, in numele lui Hristos, in fiecare satut si catun sa vedem o biserica, cu cat mai mult [prin] noi care suntem aici, daca in inima noastra ar fi Hristos cel Rastignit, fara indoiala ca nu numai tara aceasta, ci si lumea intreaga s-ar trezi pentru Hristos, daca toti cati suntem aici L-am avea pe Hristos in inima noastra si am muri fata de lume si am vinde tot pentru aceasta Comoara, Hristos. i se umple inima de durere cand mai mergi uneori in cate o parte si alta si vezi uneori dezbinari intre frati, alteori certuri pentru lucruri marunte de tot, neinsemnate. Alteori mandria, care stapaneste asa de mult pretutindeni.

O, dragii mei, va repet cuvintele Sfantului Mare Vasile, care a zis unuia care intreba: Care-i calea spre mantuire, cea mai buna? Prima-i smerenia, a doua, smerenia si a treia, tot smerenia .

Insusi Domnul a spus: Veniti la Mine si invatati de la Mine, caci sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre .

Vreau sa spun: Cand te uiti asa peste adunarile fratesti, nu-l vezi pe nimeni smerit ca si Iisus. Toti vor sa fie mari, toti vor sa vorbeasca filozofic si fara putere. Toti vor sa se afirme cu ceva Toti vor sa scoata paiul din ochiul fratelui lor si poate ca-n ochiul lor e barna.

Nu-L vezi pe Hristos cel smerit! O, daca Il vezi pe Hristos in inima ta, tu ai fi cel mai mic, cel mai de pe urma, cel mai smerit in toate lucrurile si te-ai face slujitorul tuturor, ca Hristos. i atunci n-ai osandi pe fratele tau care sta asa incercat si impovarat de pacate si cu inima impietrita, nu l-ai osandi pentru pacatele lui.

Haidem sa mergem, iubitii mei, sa...