1. Lucrarea sfanta in care suntem chemati noi sa-L slujim si sa-L laudam pe Domnul nostru Iisus Hristos este Oastea Lui, este familia Lui, este mireasa peste care El i-a pus Numele Lui, asa cum un mire isi pune numele sau peste mireasa iubita. Cum un parinte isi acopera cu numele sau familia sa Mireasa []1. Lucrarea sfanta in care suntem chemati noi sa-L slujim si sa-L laudam pe Domnul nostru Iisus Hristos este Oastea Lui, este familia Lui, este mireasa peste care El i-a pus Numele Lui, asa cum un mire isi pune numele sau peste mireasa iubita. Cum un parinte isi acopera cu numele sau familia sa Mireasa nu mai poarta alt nume decat al mirelui ei. i familia, al capului sau.2. Din pricina Numelui Sau Sfant chemat peste aceasta sfanta Lucrare, Hristos ii poarta de grija, o ocroteste, o apara, o infrumuseteaza si o hraneste cu tot ce are mai bun, dupa cum este scris: Dar El i-a ocrotit din pricina Numelui Sau (Ps 106, 8; Ezec 20, 14).3. Din cauza Numelui Sfant al Domnului Iisus se re-varsa Harul spre Lucrarea Oastei Sale, peste copiii Lui din ea, care implinesc cele doua conditii ale Sale: sinceritatea cu Dumnezeu si smerenia cu oamenii.4. Cel ce cauta si cultiva aceste doua virtuti, trebuie insa permanent sa fie cu grija sa nu cada din ele, sa nu le piarda. Sinceritatea are un mare vrajmas: prefacatoria. i smerenia, la fel, marele ei vrajmas: trufia.5. Cand incoltesc in inima sincera cele doua buruieni otravitoare, acestea infecteaza tot ce era inainte curat si frumos in inima care le avea. Ele inchid con-ducta sfanta prin care venea harul lui Dumnezeu peste om. i deschid stavila pacatului, care aduce blestemul si nimicirea.6. Nu va socotiti singuri intelepti! spune Cuvantul Sfant. Chiar daca esti un invatator al altora, socoteste-te egalul celor pe care ii inveti, caci si tu esti tot om!Nu spune: Sa va invat eu, sa va arat eu, sa va spun eu Voi trebuie sa fiti asa, voi sa faceti asa, voi sa im-pliniti asa Mereu eu sus, mereu voi jos. Mereu eul inaltat, iar altul obligat.

Ce frumos ar fi sa se zica: Domnul ne invata, iar noi sa ascultam! Toti avem nevoie sa stam jos si sa invatam, numai Singur Domnul sa stea sus si sa ne invete El pe toti.

Smerenia este mama intelepciunii si impartitoarea binecuvantarilor!7. Noi sa nu ne situam niciodata pe doua pozitii: unul care sta la tribuna si invata ori la amvon si predica, iar cei multi, cei umili, cei de jos sa stea in banci ori in picioare, sa fie numai ascultatori, numai implinitori, numai datori, lucru pe care celalalt, cel care invata, cel care predica nu se considera obligat sa-l aiba.8. Numai Domnul este mare, noi toti suntem datori sa ne socotim mici, caci toti suntem la fel. Ce spunem fiecare altora trebuie sa ne spunem noua insine cel mai intai. Ce invat eu pe altul, sa ma invat pe mine insumi in primul rand.9. Daca nu voi face asa, foarte usor pot cadea din sinceritate in prefacatorie, din smerenie in ingamfare si din adevar in minciuna, orisicare ar fi darul si talentul meu sau pozitia si varsta mea.10. Avem atatea exemple triste si amintiri dureroase, atat din istoria Bisericii, cat si din istoria noastra, despre cei care au venit in Lucrarea Domnului in smerenie, pentru ca erau mici si necunoscuti. Iar cand li s-a parut ca au devenit cineva, fiindca li...