Avem felurite daruri
Toate aceste daruri erau date Bisericii. Adica pentru toate sufletele chemate si alese a face parte din Trupul Sau duhovnicesc, spre zidirea lor, spre mangaierea, cresterea si desavarsirea lor in credinta si vietuire spre mantuirea finala.
In trei locuri din Sfanta Scriptura se vorbeste deosebit de limpede despre aceste daruri date unora dintre fiii Bisericii, dar pentru folosul tuturor celorlalti.
Aici in locul de la Romani 12, 6-8 sunt aratate numai sapte astfel de daruri si anume: darul profetiei, al slujirii, al invatarii altora, al imbarbatarii, al binefacerii, al carmuirii si al milosteniei.
La I Corinteni 12, 4-11, sunt enumerate noua daruri duhovnicesti si anume: al intelepciunii, al cunostintei, al credintei, al vindecarilor, al minunilor, al profetiei, al deosebirii duhurilor, al feluritelor limbi si al talmacirii limbilor.
La Efeseni 4, 7-15, sunt enumerate alte daruri date oamenilor, fiecaruia insa dupa masura darului lui Hristos toate pentru desavarsirea sfintilor in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos. Pana ce vom ajunge cu totii la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos Neclatinati de nimic Ci statornici pe vecie in ElPotrivit bogatiei Harului Dumnezeiesc, aceste daruri sunt nelimitate atat in numarul, cat si in marimea lor Toate acestea fiind date in dar de catre El tuturor alor Sai, in vederea zidirii tuturor alor Sai.
Nimeni nu trebuie deci sa se laude cu darul primit, fiindca la baza acordarii darului nu se avea in vedere nici un merit personal al celui caruia ii era dat. Tot meritul era al Celui Care facea darul.
Cel care primise darul trebuia sa fie convins ca el n-are nici un merit si deci nu are a-si pretinde nici un drept personal, nici o lauda pentru asta. Domnul Iisus poruncise: in dar ati primit, in dar sa dati (Matei 10, 8). i, de asemeni, este scris: si, daca l-ai primit, de ce te lauzi, ca si cum ar fi de la tine? (I Cor. 4, 7).
Cata vreme lucrarea Duhului Sfant era vie in viata si in mijlocul primilor crestini, aceste minunate daruri ale Duhului Sfant erau vazute, auzite si simtite pretutindeni, iar minunata lor lucrare, plina de armonie si de putere, se arata peste tot, in tot felul de roade duhovnicesti, facand ca Biserica cea vie si scumpa a Domnului sa creasca mereu in numar, in frumusete, in intindere si in orice binecuvantare.
Cu cata bucurie era gata dragostea Duhului Sfant sa imparta belsugul darurile sale tuturor celor preaiubiti ai Sai, cand si cei care primeau vreun dar duhovnicesc si cei pentru care era dat acest dar stiau sa-l primeasca si sa-l dea numai spre slava lui Dumnezeu si spre folosul si bucuria sufletelor preaiubite de El.
De nici un astfel de...