Înştiinţare minunată
Cu prilejul Nasterii Mantuitorului si al vestirii Sale minunate, din multele intrebari voi vesti doar una, si anume: De ce Nasterea Mantuitorului s-a produs noaptea si nu ziua? Multi vor raspunde biblic ca toate s-au petrecut la plinirea vremii, cum fusese proorocit. Da, la plinirea vremii, dar de ce noaptea? Aceasta intrebare rascoleste multe amintiri si fapte reale.
Pe drept cuvant vom observa ca Mantuitorul a avut multi dusmani. Nici nu Se nascuse bine si Irod isi pregatea sabia pentru atac. A ucis toti pruncii de la doi ani in jos, in numar de patrusprezece mii, sa fie sigur ca si-a ucis concurentul, crezand ca Cel ce fusese vestit prin prooroci ii va lua tronul (cf. Mt 2, 3-6; 16-18). Scarbit de varsarea zadarnica de sange si de ura poporului, Irod, dupa datele istorice, si-a incheiat viata spre sfarsitul lunii martie, inceputul lui aprilie al anului 750 de la zidirea Romei, urmandu-i, la 10 aprilie 750, fiul sau, Arhelau, data ce este precizata documentar.
In Sfintele Evanghelii, data Nasterii Pruncului Iisus este legata de cateva fapte istorice, si anume: inscrierea populatiei pe vremea Cezarului August, fiind Quirinius consul in Siria (cf. Lc 2, 1-2); apoi inchinarea celor trei magi de la Rasarit, adica astronomi calauziti de Steaua nasterii minunate (cf. Mt 2, 1-12); teama lui Irod Idumeul, rege in Ierusalim, despre care am scris mai sus, apoi consulul din Iudeea, Pontiu Pilat, in timpul caruia s-au petrecut multe insemnari din viata de pe pamant a Domnului Iisus; si putem aseza tot aici cuvantul catre Sf. Ioan Botezatorul sa inceapa propovaduirea pocaintei, si a fost botezat si Iisus de el in apa Iordanului, Mantuitorul avand varsta de aproape treizeci de ani.
Nasterea dupa trup a Mantuitorului in Sfanta Scriptura ne este infatisata ca eveniment istoric si ca taina dumnezeiasca. Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat ca om din Sfanta Fecioara Maria si de la Duhul Sfant fara samanta barbateasca ...