Propria ta constiinta este cel dintai duhovnic al tau. Ea iti spune ce e bine, ce e rau. Asa functioneaza constiinta omului credincios. Sunt si oameni care ucid si fac toate faradelegile, fara ca sa-i mustre constiinta. Astia-s un fel de demoni, ca numai dracii nu au constiinta. Pe ei nu-i mustra faradelegile pe care [] Propria ta constiinta este cel dintai duhovnic al tau. Ea iti spune ce e bine, ce e rau. Asa functioneaza constiinta omului credincios. Sunt si oameni care ucid si fac toate faradelegile, fara ca sa-i mustre constiinta. Astia-s un fel de demoni, ca numai dracii nu au constiinta. Pe ei nu-i mustra faradelegile pe care le fac impotriva lui Dumnezeu. Dar oamenii normali au constiinta. Si cel dintai duhovnic este propria ta constiinta. Am dreptate? Nu trebuie sa mergi la episcop, nu trebuie sa mergi la nu stiu ce duhovnic vestit, ci intai sa asculti vocea sufletului tau, graiul propriei tale inimi si al constiintei tale. Apoi, dupa aceasta, te duci si la duhovnic. Un bun duhovnic il poti avea, oarecum, si pe colegul tau, pe fratele tau.

Te duci la el, nu-i spui lui ca la duhovnic, dar te duci la el, stai de vorba cu el atunci cand ai o tulburare.

Nu toate incercarile sunt de la diavol, ci si de la Dumnezeu.

Dumnezeu ne mai incearca, altfel ne-am mandri si am dormi toata ziua.

Dar apare aceasta incercare si esti nelinistit. Si, daca te duci la colegul tau, la fratele tau, nu-i spui: Mai, am venit ca-s tare nelinistit Ci mergi la el asa si schimbi doua vorbe si se poate risipi nelinistea. Lui satana ii face mare placere ca sa taci, sa nu spui, sa nu te plangi la nimeni, ci, dimpotriva, sa clocotesti in tine; si asta unde duce? La disperare, la deznadejde. Si deznadejdea duce la pieirea vesnica. De aceea, intai tinem cont de glasul inimii, de glasul constiintei, apoi stam de vorba si cu fratele nostru si asta stiu ca faceti. Si noi toti, in manastire, stam de vorba unul cu altul. Ai un frate care iti este mai apropiat, ai un prieten iata binecuvantarea lui Dumnezeu.

Prietenia este un dar extraordinar de la Dumnezeu. Aproape toti marii intelepti pretuiesc foarte mult adevarata prietenie. Exista prietenie binecuvantata de Dumnezeu si exista prietenie blestemata de Dumnezeu.

Daca prietenia ta este spre bine, atunci e binecuvantata de Dumnezeu, dar daca prietenia ta este cardasie, este tovarasie in cele rele, atunci ea este un blestem. Se spune ca prietenul de aproape iti este mai de folos decat fratele pe care il ai departe.

V-as intreba: cand a vorbit Domnul Iisus Hristos despre prietenie? In Evanghelia dupa Ioan, capitolul 15, versetul 14. Ce zice Hristos acolo? Voi sunteti prietenii mei . Teribil! Fiul lui Dumnezeu, Imparatul cerului si al pamantului, ne ofera...