Un nou an rasare la orizontul umanitatii. Ce este un an in comparatie cu anul care a trecut si cu anii care vor trece? Este o picatura din ocean. Un scriitor intelept, ca sa creeze o idee despre timp in comparatie cu vesnicia, a plasmuit urmatoarea imagine. Imaginati-va, zice, un ocean infinit si deasupra apelor []Un nou an rasare la orizontul umanitatii. Ce este un an in comparatie cu anul care a trecut si cu anii care vor trece? Este o picatura din ocean.

Un scriitor intelept, ca sa creeze o idee despre timp in comparatie cu vesnicia, a plasmuit urmatoarea imagine. Imaginati-va, zice, un ocean infinit si deasupra apelor lui zburand o pasare. Pasarea, dupa ce descrie cercuri, coboara, ia in pliscul ei o picatura din suprafata oceanului, iar apoi fuge si dispare. Dupa ce trec o mie de ani, pasarea apare din nou, pentru a lua iarasi doar o picatura din ocean. Imaginati-va, asadar, realizandu-se aceasta continuu; adica, o singura data la o mie de ani pasarea sa ia cate o picatura. Va intreb: Cate mii ce zic? -, cate milioane ce zic? -, cate zeci de milioane de ani, ce ametitor numar de ani va trebui sa treaca pana cand pasarea va lua pana si ultima picatura din ocean? Pare imposibil lucrul acesta? Nu, nu este. Daca ii veti intreba pe matematicieni, va vor spune ca, daca oceanul ramane stabil si nu mai este alimentat cu noi ape (din ploaie, torente, fluvii), cu siguranta ca va veni o clipa, in care pasarea va lua si ultima picatura a lui. Deci numai oceanul poate fi epuizat, vesnicia insa nu se sfarseste niciodata. O, vesnicie!***Dimpotriva, timpul se sfarseste, oricat ar parea ca un ocean infinit. Ce perioada a trecut de la crearea lumii? Pentru ca este stiintific demonstrat, ca odata lumea nu a existat. Nu exista nici un om de stiinta care sa se indoiasca de asta. Materia nu este vesnica. Candva a aparut, candva au aparut stelele, candva a aparut omul, candva a aparut toata aceasta preafrumoasa lume.

Asadar, de cand a fost creata lumea pana astazi cati ani au trecut? Dupa Sfanta Scriptura au trecut aproximativ 7500 de ani (5500 pana la nasterea lui Hristos + 2000 pana astazi). Hristos prin nasterea Sa imparte timpul in inainte de Hristos si dupa Hristos .

Din timpul in care Hristos a venit pana astazi au trecut aproape 2000 de ani. i oare cati sa lipseasca pana la sfarsitul lumii? V-ati gandit la asta? Poate ca si in seara asta va veni sfarsitul lumii! Cum? Necunoscut este ceasul lui Dumnezeu. Dar chiar si stiinta demonica a omului ameninta sa aduca sfarsitul. Daca aceste bombe pe care le-au adunat atat americanii, ca si altii, ar exploda toate impreuna in acelasi timp, doar Dumnezeu stie ce s-ar putea intampla. Dar si altfel lumea este in pericol. De ce? Pentru ca pamantul, dupa cum stim, in cele mai dinauntru ale lui are un vulcan. Daca acest vulcan ar erupe, ce va ramane din pamant? Adio si cu Partenoanele, si cu Megarele Toate civilizatiile si culturile dispar.

Asadar cand va veni sfarsitul lumii? Nu se stie. Un singur lucru este neindoielnic: ca va veni fara doar si poate. Acest lucru iarasi, din punct de vedere stiintific este demonstrabil. Pentru ca toate au un inceput si un sfarsit. Prin urmare, odata va veni si sfarsitul lumii. Cum? Potrivit Scripturii este clar, potrivit stiintei este indoielnic. In orice caz, sfarsitul va veni. i va incepe atunci o noua perioada, vesnicia. Prima perioada este inainte de Hristos. A doua perioada este dupa Hristos. i apoi, potrivit Scripturii, asteptam ceruri noi si pamant nou dupa fagaduinta Lui (II Petru 3, 13).***Atunci, iubitii mei, vesnicia se va imparti in doua mari stari. Una se numeste munca cea vesnica, iar alta paradis, viata vesnica. Ba, zice basme, va spune cineva.

Insa asta nu este basm, ca acelea pe care le-am ascultat la bunici pe vatra langa foc. Este o realitate.

Fericiti am fi, zice Sfantul Ioan Gura de Aur, daca nu ar fi fost iad; pentru ca si eu sunt pacatos si ma tem de...