fragment din Praznicar Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh! Amin. Nu au apus sub cupola Bisericii Ortodoxe glasurile praznicului Nasterii Domnului si nici cele ale Taierii imprejur, cand iata, glas nou inaltam, in cuvinte omenesti incercand sa cuprindem fapte dumnezeiesti, cantand dar, laolalta: Astazi faptura []fragment din Praznicar Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin NeculaIn numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh! Amin.

Nu au apus sub cupola Bisericii Ortodoxe glasurile praznicului Nasterii Domnului si nici cele ale Taierii imprejur, cand iata, glas nou inaltam, in cuvinte omenesti incercand sa cuprindem fapte dumnezeiesti, cantand dar, laolalta: Astazi faptura se lumineaza; astazi se veselesc toate cele ceresti, impreuna cu cele pamantesti. Ingerii si oamenii se amesteca laolalta. Ca unde este de fata Imparatul, este si buna randuiala. Deci sa alergam la Iordan, sa vedem cu totii pe Ioan cum boteaza crestetul cel nefacut de mana si fara de pacat. Pentru aceasta, apostolicesc glas aducand, sa cantam laolalta, strigand: Aratatu-s-a harul lui Dumnezeu cel mantuitor tuturor oamenilor, luminand si dand credinciosilor mare mila (cf. alcatuirii lui Anatolie, glas 8, seara, la Litia Botezului Domnului).

Sa cantam asadar laolalta, strigand Acesta ne-ar fi poate cel mai firesc mod de-a ne umple de bucurie slujirea pe care o aducem lui Hristos Dumnezeu, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat Cel pe Care L-am vazut nascandu-Se, alergand in Egipt, intors de acolo Cel pe Care L-am vazut taiat imprejur si numit cu nume soptit de inger, Iisus Cel pe Care L-am aflat uimind Templul si pe oamenii lui Cel purtat in bratele Dreptului Simeon, lumina spre descoperirea neamurilor El Este Cel Ce vine. i Care dinaintea noastra a limpezit apele Iordanului, invesmantand in lumina ziua de astazi. i ce slujitori ai Tainei si-a luat Cel Care astazi ni Se destainuieste, aratandu-Se Dumnezeu in apa Iordanului? Din ingeri pe Gavriil, din oameni pe Fecioara si, astazi, pe Ioan; din ceruri steaua, din pamanturi pestera si din ape Iordanul, apa care-a inecat moartea si pacatul si faradelegea. Iata de-acum o apa care nu ne mai desparte, ci ne aduna, Biserica intreaga parand a fi malurile printre care se strecoara, curgand spre izvoare, Iordanul. Altarul izvor se face Iordanului celui nou, ce ne este Biserica, si cu uimire vedem cum, de fiecare data cand Usile Imparatesti ale catapetesmei se deschid ca atunci, la Iordan, cerurile iarasi se aude glasul Tatalui, binevestindu-ne ca El, Hristos, e in miezul trairii noastre, umpland lumea cu bunavoirea Tatalui.

Ce frison duhovnicesc ne-a strabatut astazi pe toti! Intelegand cutremurul care l-a cuprins pe Sfantul Ioan astazi la Iordan. Ca preot, va spun ca Taina Botezului, a Sfintei Euharistii cand pui mana pacatoasa pe cel fara de pacat, scufundandu-l, iara si iara, in cristelnita-Potir-Iordan a Liturghiei sau...