Pe campul de lupta Ispite si atacuri din partea ispititorului. Cazuri grele. Cum trebuie dusa lupta in numele Biruitorului Cei care traiesc viata duhovniceasca stiu ca in unele imprejurari de ispite mai usoare (in tristare, neliniste, urat, frica, raceala) e destul o cantare duhovniceasca, o rugaciune calda sau simpla incredere in Domnul, si ispita se [] Pe campul de luptaIspite si atacuri din partea ispititorului. Cazuri grele. Cum trebuie dusa lupta in numele BiruitoruluiCei care traiesc viata duhovniceasca stiu ca in unele imprejurari de ispite mai usoare (in tristare, neliniste, urat, frica, raceala) e destul o cantare duhovniceasca, o rugaciune calda sau simpla incredere in Domnul, si ispita se departeaza. Alteori, o fagaduinta a Domnului, pe care ai citit-o in Sfanta Evanghelie, iti intareste inima si te umple de nadejde si putere. Vrajmasul nu mai poate patrunde.

In alte imprejurari, ascultarea cu credinta a slujbelor dumnezeiesti, a predicii facute cu puterea Duhului Sfant si cercetarea adunarilor religioase ti-au fortificat sufletul pentru o saptamana intreaga. Ochiul iti este ager, puterea de veghere si rugaciune destul de mare, asa ca traiesti cu adevarat viata de biruitor.

Sunt insa cazuri grele cand toate acestea nu mai sunt suficiente. E vorba de atacurile mari, de ispitele grele, de asa-zisa navala a lui Satana, cand vrajmasul ajunge sa cucereasca oarecare pozitii si nu vrea sa se lase cu una, cu doua. Nu pleaca decat daca este silit sa plece. In astfel de...