1. Preaiubitul meu, adevarata mea slobozire de orice legatura grea si de orice iubire straina eu am simtit-o numai in suferinta cu Tine. 2. Numai cand am fost aruncat in cuptorul incercarii Tale, incalzit pana la a saptea stare. 3. Afara, mi-am avut pe fiecare madular o legatura. Uneori imi erau legate mainile, alteori picioarele. []1. Preaiubitul meu, adevarata mea slobozire de orice legatura grea si de orice iubire straina eu am simtit-o numai in suferinta cu Tine.2. Numai cand am fost aruncat in cuptorul incercarii Tale, incalzit pana la a saptea stare.3. Afara, mi-am avut pe fiecare madular o legatura.

Uneori imi erau legate mainile, alteori picioarele.4. Uneori imi erau legati ochii si buzele. Alteori, inima si gandurile.5. Numai in cuptorul cu Tine am scapat de tirania cumplita a oricaror legaturi. i m-am bucurat de slobozenia dezlegarii depline.6. Numai acolo am putut umbla liber cu gandul, cu inima si cu toate madularele amintirilor mele fericite.7. In Tine mi-au cazut toate legaturile, in foc mi-au ars toate.

Astfel am devenit total liber.8. Indata insa ce sunt iesit din Tine si scapat din cuptor, ma pomenesc legat iarasi.9. Din aceasta stiu ca in suferinta si in Tine este ca dincolo de moarte. Acolo ingustimea si inlantuirile acestea de aici nu mai sunt.10. Acolo nimic nu mai este ca dincoace si ca acum. Acolo totul este altfel, mereu altfel, ca in vesnicie, ca in cer.11. O, daca de acolo n-as fi privit, n-as fi privit niciodata dincoace!12. O, daca n-as mai fi iesit niciodata pe usa asta dinspre intuneric,...