Mantuitorul isi ia Crucea pe umeri Cand Iisus Mantuitorul iesi din curtea lui Pilat, un slujbas Ii puse pe umeri Crucea pe care urma sa fie rastignit. Iisus era slabit de rane si batai, dar nu sovai si nu se tulbura. El lua cu desavarsita liniste Crucea ce I se dete. Acesta este al doilea popas []Mantuitorul isi ia Crucea pe umeriCand Iisus Mantuitorul iesi din curtea lui Pilat, un slujbas Ii puse pe umeri Crucea pe care urma sa fie rastignit. Iisus era slabit de rane si batai, dar nu sovai si nu se tulbura. El lua cu desavarsita liniste Crucea ce I se dete. Acesta este al doilea popas din drumul Crucii.

Crestinilor! Aplecati-va si va rugati, caci iata acum pe Mantuitorul plecat spre Golgota cu Crucea pe umeri.

O gloata fioroasa Il insoteste.

In urma Lui merg soldati cu sulite lungi, merge gloata beata de furie, alaturi paseste si Caiafa, multumit de izbanda pe care a avut-o. Toata gloata este impotriva Domnului. Toti abia apuca sa-L vada murind in chinuri.

Iisuse Bunule! Tu n-ai pe nimeni langa Tine in aceste clipe grele. Maica Ta incearca sa se apropie de Tine, dar e oprita de soldati. Te-au parasit si apostolii.

Unde esti Petre, cel care te laudai ca mergi si la moarte cu Mantuitorul? Unde sunteti voi, cei tamaduiti de Domnul? Dar pe Mantuitorul nu-L tulbura si nu-L intuneca aceasta parasire.

El merge in fruntea gloatei ca o lumina. Blandetea, linistea si bunatatea stralucesc in fata Lui ca o lumina intr-o noapte de intuneric si de ura. Dar Crucea e grea, incepe sa fie tot mai grea. Pe umerii Mantuitorului apasa nu numai lemnul din Cruce, ci apasa si toate pacatele noastre. In Crucea din spatele Mantuitorului s-au strans toate pacatele lumii, toata pedeapsa si toata osanda acestor pacate.

Parintele Iosif Trifa din volumul Pe urmele Mantuitorului