1. Da lumina Ta, Doamne, ochilor duhovnicesti ai fiecaruia dintre noi, ca fiecare, avandu-si sanatosi si curati ochii sufletului sau, sa poata deosebi ratacirea de adevar, vorba de fapta, duhul fals de cel curat, ascultarea de prefacatorie si cuvintele lui Dumnezeu din cuvintele oamenilor! 2. Da lumina Ta, Doamne, si ochilor mei sufletesti []1. Da lumina Ta, Doamne, ochilor duhovnicesti ai fiecaruia dintre noi,ca fiecare, avandu-si sanatosi si curati ochii sufletului sau, sa poata deosebi ratacirea de adevar,vorba de fapta,duhul fals de cel curat,ascultarea de prefacatoriesi cuvintele lui Dumnezeu din cuvintele oamenilor!2. Da lumina Ta, Doamne, si ochilor mei sufletestisi ajuta-mi sa pot deslusi totdeauna calea Ta cea curata dintre toate caile ispititoare ale oamenilor.

Sa-l pot deosebi pe cel adevarat dintre cei inselatori. i sa pot deosebi duhul cel bun din multimea duhurilor rele.3. Fa-ma, Doamne, un ochi curat pentru toti cei care umbla in lumina mea, pentru ca nici unii dintre ei sa nu se afle inselati.

Ca sa nu ma invinuiasca nimeni in Ziua Judecatii, inaintea Ta, ca i-am inselat si ca din pricina mea au ca-zut in pierzare.

Ajuta-ma sa le arat cu cuvantul si cu trairea mea calea adevarului si a mantuirii Tale, Doamne!4. Cand adevarul este atat de limpede, incat chiar si cei mai nevarstnici si mai neinsemnati il vad clar, numai nebunul poate fi acela care, impotriva celei mai luminoase realitati, se ridica si striga: Nu-i adevarat, nu este!5. Numai nebunul zice ca este ceea ce nu-i. i ca nu-i, ceea ce este!Numai nebunul zice despre bine ca e rau. i despre rau ca e bine6. Numai nebunul zice batjocuri despre ceea ce nu cunoaste (Iuda 10), adica despre tainele sfinte. i numai nebunul zice vorbe tagaduitoare despre o realitate mai limpede decat soarele (Fapte 3, 7), cum este Cel Sfant, Cel Adevarat, Cel Vesnic7. Caci numai nebunul se poate lua la lupta cu Dumnezeu si numai el poate sfida cu trufie adevarul (In 17, 17). i poate lovi cu piciorul intr-un tepus atat de ascutit care a frant multe calcaie de fier ridicate impotriva Lui (Fapte 9, 5).8. Numai nebunul poate rastalmaci Evanghelia,poate dezbina Biserica,poate tulbura Lucrarea Domnului,poate nesocoti invatatura,poate lovi in binefacator,poate uita binele,poate calca in picioare dragostea,poate urma indaratnicieisi poate sa-si inchipuie ca, facandu-le pe toate a-cestea sau vreuna dintre ele este un intelept.9. Numai mintea nebunului poate scorni idei si teorii opuse realitatii si vrajmase adevarului.

Numai inima nebunului poate alunga ceea ce este dovedit bun si poate primi ceea ce este evident fals.10. Numai gura nebunului poate sa se ridice obraznic impotriva mai-marelui sau,il poate barfi pe binefacatorul sau,il poate jigni pe invatatorul sau,il poate certa pe parintele sau,il poate vinde pe fratele sau,poate invata cu indaratnicie, dupa voia sa, despre ascultare, atunci cand el insusi savarseste cea mai mare nelegiuire impotriva tuturor acestora.

Da, numai un nebun poate face asa ceva. Dar cati nebuni de acestia sunt azi pe pamant!11. Nebunul zice , nebunul tot ziceZice mereu si de toate.

Zice cu ingamfare,zice cu superioritate ,zice cu...