Frati crestini, Ne aflam inca in saptamana luminata si in aceasta saptamana ne intalnim cu o sarbatoare deosebita, in cinstea Maicii Domnului Maica Domnului care ne aduce un mare dar in viata noastra pamanteasca, nascand pe Mantuitorul Hristos, Dumnezeul intrupat; Maica Domnului, Mama buna si preasfanta, care L-a ajutat cu multa dragoste pe Mantuitorul []Frati crestini,Ne aflam inca in saptamana luminata si in aceasta saptamana ne intalnim cu o sarbatoare deosebita, in cinstea Maicii Domnului Maica Domnului care ne aduce un mare dar in viata noastra pamanteasca, nascand pe Mantuitorul Hristos, Dumnezeul intrupat; Maica Domnului, Mama buna si preasfanta, care L-a ajutat cu multa dragoste pe Mantuitorul in viata Lui pamanteasca si a suferit foarte mult, ca o mama langa Pruncu DumnezeuIisus a suferit foarte mult si ca prunc, de la nasterea Lui in Betleem, pana la fuga in Egipt. Iar ea s-a apropiat cu foarte multa dragoste de El si in copilarie, dar si mai tarziu, cand Iisus a iesit sa vesteasca Evanghelia Sa in mijlocul multimilor si ii invata pe oameni ca nimeni altul. i, odata, fariseii si carturarii, foarte invidiosi si gelosi pe El, L-au scos din cetate si L-au urcat pe spranceana muntelui, cu gandul sa-L arunce in prapastie. Dar Iisus a trecut foarte linistit prin mijlocul acelei multimi tulburate de ura si a mers in pace, pe drumul Lui. Maica Domnului insa a lesinat de durere si de spaima. Ea era de fata si a inteles ca dusmanii voiau sa-L distruga pe Fiul ei iubit. Mai tarziu, pe locul acela unde a lesinat sfanta Fecioara s-a ridicat o manastire numita manastirea Groazei, in amintirea acestui moment de groaza adanca din viata Maicii Domnului.

Aceasta durere, aceasta groaza a urmarit-o toata viata, caci a suferit cu amar, alaturi de Iisus, pana la sfarsitul vietii Lui pamantesti.

In ziua Rastignirii toti ucenicii L-au parasit pe Iisus. Au fugit de frica sa nu fie arestati si ei, si asta a fost o mare durere si pentru Mantuitorul Hristos, si pentru Maica Domnului. Ea a ramas langa El si L-a insotit pe drumul Crucii, impreuna cu alte femei credincioase Lui. Ea a fost martora si atunci cand Iisus a fost tintuit pe Cruce. i a ramas acolo, langa Cruce, ea si sfantul Ioan evanghelistul, ucenicul iubit al lui Iisus.

In biserica de pe Golgota, in ara sfanta, sunt doua icoane mari, in mozaic. Una Il arata pe Iisus jos la pamant, pe Cruce, si un calau care loveste cu ciocanul in cuiele din maini. Cealalta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu o sabie infipta in inima. Aceasta sabie este simbolul tuturor durerilor pe care ea le-a suferit pentru Iisus, asa cum ii spusese batranul Simeon in prorocie: Prin sufletul tau va trece sabia[3].

Sabia durerii pentru ca Maica Domnului a suferit din adanc toate durerile si toate insultele aduse Fiului ei.

De sus de pe cruce, Iisus privea la mama Sa si la ucenicul iubit si le-a spus acele cuvinte: Femeie, iata Fiul tau , iar ucenicului: Iata mama ta [4]. Adica, frati crestini, Iisus o lasa pe Mama Sa ca Mama lumii intregi. Intai pentru apostoli, pe care ea i-a mangaiat si i-a ajutat mult, si apoi pentru toti crestinii, cu care este intotdeauna buna si miloasa, ca o mama adevarata.

Maica Domnului a dobandit foarte mult har de la Fiul ei si a fost inzestrata cu o mare putere de a face minuni. Despre o asemenea minune este vorba si in sarbatoarea de astazi, numita Izvorul Tamaduirii.

Era pe la anul 450, in Constantinopol. Un print se plimba seara, in padurea de langa palatul sau si intalneste un orb insetat...