Unii părinţi pretind copiilor lor să fie ceea ce ei, părinţii, nu sunt
Lectiile se predau ca unor copii, dar nu pe masura cresterii si a inaintarii in viata. Ori erai copil si chiar mai mare, trebuia sa te multumesti cu hrana copilareasca, ori erai major, cu armata terminata, ca sa poti intra in randul celor varstnici. In acele scoli duminicale ni se spunea despre har ca este mila nemeritata. Doar atat. Cat despre provenienta harului, puterea, influenta, actiunea, puterea creatoare, influ-enta asupra sufletului pocait la realizarea omului nou, spre a primi chipul desavarsit al Celui ce l-a creat nu se spunea nimic.
Biblia raspunde la toate intrebarile vietii, chiar si la cele ce ni se par incurcate. Privindu-ne ca-ntr-o oglinda, ne vedem asa cum suntem. Biblia este ca un depozit minunat, ca o mina bogata in aur. Cine nu asculta invataturile ei si nu se sileste a le implini ramane sarac, lipsit de harul si puterea-i divina. Nu litera, ci Duhul. Lucrarile Duhului lui Dumnezeu trebuie judecate duhovniceste; de aceea omul firesc nu le poate primi (cf. I Cor 2, 14). In masura daruirii sale Luminii se lumi-neaza, se adanceste in cunoasterea temeinica a adevarurilor Sfintei Scripturi. Cu cat descoperirea e mai vadita, si tezaurul se arata mai luminos, stralucitor, viata se arata mai curata, mai sfanta, mai ca Hristos-Domnul.
Harul nu este numai mila care ne strange in jurul Crucii de pe drumurile hoinarestilor umblari, ci este si puterea prin care ramanem statornici, si bogatia, comoara sufleteasca, podoaba sufletului pentru vesnicie, haina in care vom straluci pe vecie. Harul este lucrarea, iar lucratorul este Dumnezeu in Duhul Sfant.
In firea omeneasca, cu primul inceput, se naste, se cultiva, se dezvolta germenul fioroaselor desfatari lumesti si, dureros, sub ocrotirea si privirile neintelepte ale parintilor trupesti, neglijenta...