Se pune intr-un bol drojdia cu 2 linguri de zahar, 100 ml lapte si 2 linguri de faina. Lasam maiaua 20 minute, intr-un loc la cald.

Intr-un castron punem faina si facem in mijloc o gropita in care vom adauga restul ingredientelor: ouale, zaharul, praful de sare, esenta de rom si coaja de lamaie/portocala. Amestecam apoi adaugam maiaua, restul laptelui si framantam pana obtinem un aluat omogen. Se acopera vasul si se lasa la dospit, la loc cald.

Pregatirea siropului: intr-un vas punem 500 ml apa,esenta dorita si 200 g zahar. Se fierbe pana ce se dizolva zaharul.

Dupa ce aluatul a crescut, incepem sa formam mucenicii: rupem bilute din aluat rasucim cate doua snurulete si formam opturi. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt ii asezam si ii ungem cu amestecul obtinut din cele 2 galbenusuri cu 2 linguri de lapte, dupa care ii coacem pentru 30 minute la foc mic .

Cand sunt rumeniti ii scoatem,ii ungem cu miere de albine si presaram nuca maruntita .