Acest tort se prepara in mai multe feluri. Reteta originala bineinteles nu e aceasta, eu am descoperit aceasta reteta cumparand un tort dintr-o patiserie in Franta. Este delicios si este tortul cel mai apreciat in familia noastra.

Facem un blat clasic de tort in felul urmator: separam albusurile de galbenusuri,albusurile se bat spuma adaugand progresiv zaharul. Cand compozitia sa intarit adaugam galbenusurile pe rand, amestecand cu o spatula de jos in sus, la final adaugam faina amestecata cu pudra de cacao amestecam de jos in sus pana se incorporeaza. Turnam compozitia intr-o tava rotunda in care am pus o hatie de copt sau am unso cu un pic de unt. Dam la cuptorul preancalzit la 180 grade pentru 20 minute, dupa ce sa copt (facem testul cu scobitoarea) scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca.

Pentru crema, in timp ce coacem blatul punem frisca lichida, bolul in care mixam si crosetele mixerului la frigider, asa frisca o sa se bata repede si ferm. Pentru crema de ciocolata, punem 300 ml frisca lichisa 50 gr zahar pudra si mixam bine pana obtinem o frisca ferma. Ciocolata o topim la micro unde sau bain marie iar cand sa racorit putin o punem peste frisca si mixam, obtinem o crema onctuoasa pe care o punem la rece si pregatim crema alba. Cele 300ml frisca lichida 200 gr mascarpone 50 gr zahar pudra si zaharul vanilat se mixeaza bine, gustati crema dupa ce mixati un pic si mai adaugati zahar daca doriti, apoi mixati pana se intareste apoi o dati la rece pana la montarea tortului.

Montare: blatul de tort se taie in doua discuri egale, punem primul disc pe care il insiropam cu sirop din compot apoi punem crema de ciocolata o intindem frumos peste care punem ciresele din compot.asezam al doilea blat insiropat punem un strat de frisca cam de 1 cm apoi cu restul de frisca imbracam tortul cu un strat generos de crema. Restul de la cele doua creme le pastram la rece pentru ornare. Presarati fulgi de ciocolata neagra peste tort si faceti cate un mot alb si negru cu crema ramasa pe care adaugati cate o cireasa. Tortul se pune cateva ore la rece inainte de servire.

Se poate face frisca fara mascarpone,eu prefer sa pun pt ca obtinem o consistenta fermaDaca aveti visinata puteti pune un pic in siropul din compot