Detalii Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800
Pot sa va spun ca acest tort cu crema de nuci si dulce de leche este un tort deosebit, preparat cu mult drag pentru baietii mei.
Deosebit l-au facut cremele din interior, mai ales cea cu dulce de leche, pe care l-am descoperit de curand la delatte.ro.
Mai intai, pregatim toate ingredientele necesare blatului de tort cu cacao, aducandu-le pe masa de lucru. Masuram cantitatile. Masura mea este lingura, dar cum nu se ia in lingura aceeasi cantitate de fiecare data, cantaresc ingredientele. Ouale trebuiesc scoase din frigider cu cel putin 30 de minute, inainte de a ne apuca de lucru.
Cernem faina impreuna cu cacaua, sa fie aerate si sa se amestece, in acelasi timp. Zaharul il macinam fin, cu ajutorul rasnitei de cafea. Tapetam forma de copt cu hartie, doar la baza, iar peretii laterali ii ungem cu ulei si presaram zahar pudra pe ei. Zaharul ajuta blatul de tort sa se desfaca de pe pereti, dupa coacere.
Separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste ele. Albusurile, le punem in bolul mixerului si le mixam pana se spumeaza, mai intai la treapta inferioara, apoi la o treapta superioara, chiar maxima. Sarea ajuta bezeaua sa devina ferma, mai rapid. Adaugam, treptat, zaharul si zeama de lamaie si mixam in continuare pana cand bezeaua devine ferma si nu se desface de pe peretii bolului, daca il intoarcem invers. Adaugam pe rand, ouale, apoi apa, mixand in continuare, pana se omogenizeaza compozitia, apoi scoatem mixerul si ne folosim de o spatula de silicon sau lemn, pe mai departe. Incepem sa adaugam, treptat, faina, amestecand cu spatula de jos in sus, cu miscari circulare, pentru a nu se lasa bezeaua. Cand compozitia blatului de tort cu cacao este omogena, o rasturnam usor in forma de copt, o nivelam cu dosul unei linguri, sau rotind forma usor pe masa de lucru si o dam la cuptorul preincalzit in prealabil.
Coacem blatul de tort la 180 de grade C, pentru 30-35 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Nu deschidem usa cuptorului decat dupa 15-20 de minute de coacere, pentru ca s-ar stopa cresterea blatului. Eu nu-l deschid decat la final, dar poate mai sunt cuptoare care nu coc uniform si necesita rotirea tavilor. Dupa stingerea focului, mai lasam blatul de tort in cuptor, cateva minute, apoi il mai lasam si in forma alte cateva minute sa se tempereze usor (4-5 minute) si abia apoi desfacem peretii formei si scoatem blatul de tort. Acest blat de tort cu cacao, nu necesita praf de copt, pentru ca se va dezvolta suficient, datorita bezelei reusite. Praful de copt ajuta blatul sa se dezvolte mai mult, dar exista posibilitatea ca dupa scoaterea din cuptor, blatul sa se lase. Eu pun putin praf de copt, doar la blaturile in care folosesc unt, sau ciocolata topita, nuca, sau alte ingrediente solide.
Pentru sirop, fierbem apa impreuna cu zaharul, pana cand acesta se topeste, iar dupa stingerea focului, adaugam esenta. Pentru crema de nuci, macinam miezul de nuca foarte fin si il fierbem impreuna cu laptele, zaharul, scortisoara si un praf de sare, pentru 2-3 clocote. Dam apoi compozitia la rece, timp in care miezul de nuca se va hidrata si va ingloba tot laptele, apoi, racita complet, o mixam impreuna cu mascarponele si o dam la rece pana in momentul folosirii. Acum, eu am pus o cutie si jumatate de mascarpone, pentru ca nu am avut in frigider decat trei cutii (3 x 250 g), dar mergeau puse chiar doua, pentru ca a iesit destul de ferma crema.
Pentru crema cu dulce de leche, mixam dulcele de leche, adica DeLatte Caramelo, cu mascarponele si adaugam un praf de sare pentru accentuarea gustului. Si aici ar fi mers doua cutii de mascarpone, deci daca va indurati de un ban in plus, puneti doua. Dam crema la rece, pana in momentul folosirii. Eu spun asa, pentru ca ne ocupam de prepararea cremelor, cat timp se coace blatul. Dupa ce cremele sunt racite, blatul si siropul, de asemeni, racite, asamblam tortul.
Sectionam blatul in trei parti si le asezam pe cate un platou pentru a le insiropa. Insiropam mai mult partea pe care o vom aseza la baza tortului, iar pe celelalte doua, le insiropam mai mult pe margini si mai putin pe interior, ca sa le putem manevra usor. Bine, acum fiecare decide cat de insiropat vrea tortul, noua ne place sa fie mai insiropat, nu uscat. Asezam, asa deci, prima parte din blat pe platou. Prima parte va fi, de regula, cea de la suprafata blatului, pentru ca nu este chiar dreapta, iar ultima cea de la baza, care este nivelata perfect. Peste prima parte de blat, intindem 3/4 din crema de nuca si o nivelam frumos cu spatula de tort, usor umezita. Asezam peste ea, partea de blat de la mijloc, intindem 3/4 din crema caramel, adica cea cu dulce de leche si o acoperim cu ultima parte de blat. Asezam peretii detasabili ai formei de copt si ii inchidem in jurul tortului, pentru a se aseza frumos si il dam la rece, pana pregatim bandoul de ciocolata.
Pentru bandoul de ciocolata, topim ciocolatele, separat, cu cite o lingurita de frisca lichida, la microunde sau pe baie de aburi si trasam divese forme, cu ele, pe o hartie de copt, decupata dupa circumferinta tortului, respectiv, inaltimea lui. Eu am folosit un creion pentru decorare, dar...m-am cam chinuit, insa zic eu ca a meritat efortul. Lasam ciocolata sa se intareasca usor pe hartia de copt, apoi o asezam de jur imprejurul tortului, cu hartia de copt cu tot. Dam din nou tortul la rece pana se intareste bine ciocolata, apoi indepartam, usor, hartia de copt. Ornam tortul deasupra cu cremele oprite si ornamentele de ciocolata. Blatul de tort se va sectiona mai bine a doua zi, la fel si tortul, este recomandat sa stea cel putin o jumatate de zi la frigider, sau chiar de pe o zi pe alta.
Repet, acest tort cu crema de nuci si dulce de leche, a iesit chiar perfect la gust, cremele fiind fine si deosebite si vi-l recomand cu mare drag!Zeama de lamaie, adaugata in timpul mixarii albusurilor, ajuta bezeaua sa devina mai ferma Blatul de tort se taie mai bine a doua zi
Etichete:
desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800,
tort,
crema nuci,
dulce de leche,
oua,
zahar,
faina,
nuca,
lapte,
mascarpone,
ciocolata,
frisca,
torturi de casa