Bouchiar, Chiar este o paine fina si moale sau o clatita groasa, un preparat la jumatatea distantei dintre clatitele Msemen (Melloui) si painea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin).

Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera.

Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul berber chaoui - oier.

Chaouia se traduce deci ca tara oierilor.

Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui.http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.htmlDizolvati drojdia uscata intr-un pic de apa calduta si lasati sa-si dubleze volumul.

In bolul robotului sau intr-un castron adanc, puneti faina, praful de copt, sarea, zaharul si grisul si amestecati incet.

Adaugati oul, amestecati, puneti drojdia si framantati adaugati treptat apa calda pana obtineti un aluat moale si lipicios (8 minute la robot). Adaugati uleiul si framantati din nou (5 minute la robot).

Acoperiti cu un prosop proaspat si lasati aluatul sa-si dubleze volumul timp de 1h-2h. Degazati aluatul si formati 6 bile, le-am facut mari, puteti face si mai mici, daca doriti. Puneti-le pe o farfurie/plat intins uns cu un pic de ulei.

Ungeti suprafata de lucru cu un pic de ulei si presarati gris deasupra.

Aplatizati fiecare bila cu palma mainii si intindeti-o in forma rotunda- grosime de 1/2 cm.

Incalziti o tigaie antiadeziva si ungeti-o cu ulei.

Puneti clatita de aluat si coaceti la foc potrivit.

Cand este bine umflata, puneti cateva picaturi de ulei, intoarceti-o si rumeniti pe cealalta parte. Procedati la fel cu tot aluatul.

Serviti-le caldute cu unt topit, miere si un bun ceai din menta.