Cum ne plac mult pastele si ciupercile, ieri dupa-amiaza am pregatit o cina foarte gustoasa si satioasa. Si pentru ca nu ne plac mancarurile seci, am facut o cantitate apreciabila de sos, dupa o reteta de-a mea mai veche, verificata si apreciata de multe ori (https://www.retete/retete/sos-alb-din-smantana-si-cascaval-87887.html)O cina care merita repetata, oricat de des, pentru ca de asa ceva nu te plictisesti niciodata. In plus, se pregateste usor si relativ destul de repede.

Pastele se pun la fiert, conform recomandarilor de pe ambalaj, in apa clocotita cu sare. Cat timp pastele fierb, se pregatesc ciupercile si sosul.

Ciupercile se curata de pielite, se spala in cateva ape si se feliaza.

Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt si se calesc usor in ulei suficient si la foc mic. Se adauga ciupercile feliate si 100 ml de apa si se lasa tigaia, acoperita pe jumatate, la foc mic, pentru ca ingredientele sa se patrunda usor si sa scada lichidul.

Pentru sos, se amesteca mai intai 50 ml de smantana cu amidonul si se subtiaza cu trei linguri de apa rece. Se toarna apoi o lingura de ulei in tigaie si se adauga untul feliat. Cand s-a topit untul, se adauga restul de smantana si se amesteca, la foc mic, timp de 2-3 minute.

Se adauga apoi, putin cate putin, cascavalul razuit fin si se amesteca, pana ce se topeste. Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute si se amesteca intruna.

Se condimenteaza cu sare, piper si oregano, dupa care se adauga amestecul de smantana si amidon, subtiat cu apa. Se amesteca sosul bine, fara intrerupere, pana ce devine omogen si consistent/legat.

Cand pastele au fiert, se strecoara, se clatesc cu apa rece, se scurg si se pun intr-un platou. Se toarna sosul fierbinte peste paste, iar deasupra se pun ciupercile inabusite la tigaie.

Nu prajiti ceapa si usturoiul, pentru prepararea inabusita a ciupercilor, ci inmuiati-le doar putin. Inabusiti ciupercile feliate, la foc mic, acoperite cu un capac, pana ce scade lichidul, iar ele se patrund. Pentru sos, razuiti din timp cascavalul si amestecati 50 ml de smantana cu amidonul alimentar, subtiat apoi cu apa. Folositi, pe cat posibil, un cascaval cu un indice mare de grasime. Adaugati cascavalul razuit treptat, putin cate putin si amestecati, pana ce se topeste. Daca vedeti ca el se leaga, la mijlocul vasului, continuati sa amestecati, pentru ca in cele din urma se va topi si se va desface. Dupa ce adaugati smantana amestecata cu amidon si apa, trebuie sa continuati sa amestecati, pana ce veti vedea ca sosul capata consistenta si este omogen. Prepararea sosului nu necesita mult timp, dar trebuie sa amestecati mereu, ca sa se omogenizeze si sa nu se prinda de fundul vasului. Pregatiti sosul la sfarsit, ca sa-l turnati fierbinte peste pastele clatite cu apa rece.