Mancare ce ne aduce aminte de bunica, de mama. Ele faceau aceasta mancare care ne placea foarte mult.

Ete asa am invatat si eu sa o pregatesc si acum o fac cu drag pentru familia mea.

Cel putin o data pe saptamana, fac aceasta mancare care este super si a devenit preferata familiei.

Prima data, eu obisnuiesc sa fac sosul: ceapa se toaca, se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa cu un praf de sare de la inceput, pentru ca mai degraba, sa se topeasca decat sa se prajeasca. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga bulionul, dafinul si cateva ramurele de cimbru. Se fierbe totul, pe foc mic, cam 10 minute. In final, se scoate dafinul si cimbrul si sosul de poate trece prin sita sau se poate pasa cu blenderul de mana (daca se doreste). Se potriveste consistenta sosului, adaugand daca e cazul putina apa fierbinte, se da din nou in clocot si se adauga zaharul, sare si piper, atat cat sa se obtina un gust echilibrat de acrisor/dulce/sarat/picant. Se lasa sosul deoparte pana se pregatesc chiftelele.

Se trece carnea prin masina de tocat (in cazul in care nu ati cumparat-o deja tocata). Punem ceapa si rosia in blender si le amestecam bine. Usturoiul poate fi zdrobit, razuit prin razatoarea fina sau trecut prin masina si el. Se adauga frigania si usturoiul peste carne. Apoi adaugam ceapa cu rosie, se adauga patrunjelul tocat si oul intreg, sare si piper dupa gust, apoi se framanta bine carnea, obtinand o pasta cat mai omogena.

Cu mainile umede, se iau mici gramajoare din compozitia de carne si se formeaza bile, cam de marimea unei mingi de ping pong care se tavalesc prin faina.

Se incing cele doua linguri de ulei intr-o cratita rezistenta la cuptor si se rumenesc rapid chiftelutele pe toate partile, fara a insista sa fie complet gatite. Intre timp, se porneste cuptorul si se incinge la 190 de grade Celsius. Pe masura ce chiftelele se rumenesc usor, se scot pe hartie de bucatarie absorbanta. In final, se sterge cratita de orice urma de grasime, pastrand insa urmele delicioase de fript care au aderat pe fundul acesteia. Se pun chiftelele inapoi in cratita si se toarna deasupra sosul. Se da cratita la cuptor, acoperita cu capacul, timp de 25 de minute, apoi se decopera si se mai tin chiftelele la cuptor inca 5-7 minute, cat sa se rumeneasa usor deasupra.

Dupa gustul meu si al familiei, chiftelele marinate se potrivesc cel mai bine cu piureul de cartofi.

Fierbem cartofii in apa cu sare. Apoi ii scurgem, adaugam unt si lapte, cascaval ras si amestecam bine.

Pofta buna va doresc!