Detalii Sirop din Muguri de Brad
Primavara este anotimpul care imi place cel mai mult ... campul inverzeste, albinele incep sa culeaga mierea florilor, pasarelele ciripesc vesele, apar cuiburi de randunele, sarbatorile de Paste ne lumineaza sufletele si mintea, vantul poarta mirosul seducator al naturii ... si totodata incep si muncile campului. Eu sar peste munca pamantului ca nu am dar am destule de facut in camara si in beci ... Si dupa ce am terminat curatenia, rafturile mi se pareau cam golute, de parca asteapta sa le umplu iar cu bunatati. Asa ca ce sa mai stau pe ganduri ... m-am pus pe treaba. Primele retete pe care le pregatesc primavara sunt cele de siropuri care imi sunt utile atat vara cat si iarna. Sunt incarcate de arome proaspete, reconfortante si le accepta intreaga familie ... asa ne potolim noi setea. Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam. Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot. Luam intre degete cateva ace si daca se macina inseamna ca sunt fierte. Operatiunea poate dura mai mult sau mai putin asta depinzand de cantitatea de muguri pe care o aveti. Luam oala de pe foc si o lasam acoperita pana a doua zi. Sucul astfel obtinut (albicios si tulbure) se strecoara prin tifon sau printr-o sita deasa (se storc bine si mugurii, dupa care se arunca) si se masoara. La fiecare litru de suc se pune 1 kg. de zahar si cate o felie de lamaie (puteti pune sare de lamaie -1gr. de sare/1 l de suc- sau zeama de lamaie -1 lingura zeama/ 1 l suc). Oala in care urmeaza sa fierbem siropul trebuie sa fie mai mare in volum (sucul face spuma). Dupa ce se introduce zaharul, se amesteca pana se dizolva complet dupa care punem sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand. Daca face spuma multa amestecam continuu pana dispare de la suprafata. Siropul este gata cand este bine legat (ca cel din dulceata) sau atunci cand fierbe bulele de aer sunt mai mari. Culoarea variaza in functie de timpul de fierbere. Daca aveti cantitate mare de suc atunci siropul este inchis la culoare (spre maro); daca aveti mai putin suc atunci va avea o culoare aramie, roscata. Siropul cald se toarna in sticle sau borcane sterlizate, uscate si bine incalzite, se pun dopurile sau capacele, se lasa sa se raceasca bine dupa care le pastram in camara.
Primavara este anotimpul care imi place cel mai mult ... campul inverzeste, albinele incep sa culeaga mierea florilor, pasarelele ciripesc vesele, apar cuiburi de randunele, sarbatorile de Paste ne lumineaza sufletele si mintea, vantul poarta mirosul seducator al naturii ... si totodata incep si muncile campului. Eu sar peste munca pamantului ca nu am dar am destule de facut in camara si in beci ... Si dupa ce am terminat curatenia, rafturile mi se pareau cam golute, de parca asteapta sa le umplu iar cu bunatati. Asa ca ce sa mai stau pe ganduri ... m-am pus pe treaba. Primele retete pe care le pregatesc primavara sunt cele de siropuri care imi sunt utile atat vara cat si iarna. Sunt incarcate de arome proaspete, reconfortante si le accepta intreaga familie ... asa ne potolim noi setea. Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam. Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot. Luam intre degete cateva ace si daca se macina inseamna ca sunt fierte. Operatiunea poate dura mai mult sau mai putin asta depinzand de cantitatea de muguri pe care o aveti. Luam oala de pe foc si o lasam acoperita pana a doua zi. Sucul astfel obtinut (albicios si tulbure) se strecoara prin tifon sau printr-o sita deasa (se storc bine si mugurii, dupa care se arunca) si se masoara. La fiecare litru de suc se pune 1 kg. de zahar si cate o felie de lamaie (puteti pune sare de lamaie -1gr. de sare/1 l de suc- sau zeama de lamaie -1 lingura zeama/ 1 l suc). Oala in care urmeaza sa fierbem siropul trebuie sa fie mai mare in volum (sucul face spuma). Dupa ce se introduce zaharul, se amesteca pana se dizolva complet dupa care punem sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand. Daca face spuma multa amestecam continuu pana dispare de la suprafata. Siropul este gata cand este bine legat (ca cel din dulceata) sau atunci cand fierbe bulele de aer sunt mai mari. Culoarea variaza in functie de timpul de fierbere. Daca aveti cantitate mare de suc atunci siropul este inchis la culoare (spre maro); daca aveti mai putin suc atunci va avea o culoare aramie, roscata. Siropul cald se toarna in sticle sau borcane sterlizate, uscate si bine incalzite, se pun dopurile sau capacele, se lasa sa se raceasca bine dupa care le pastram in camara. Se serveste ca oricare alt sirop, cu apa minerala sau plata, dar putem spune ca este si de leac (combate tusea, bronsita, febra), facand parte din farmacia de acasa.