Pavlova este un tort cu fructe si frisca, la care blatul este din bezea. Se spune ca a fost creat in cinstea balerinei Ana Pavlova, care in anii 1920 a facut un turneu in Australia si Noua Zeelanda. Nu se stie nici pana azi foarte sigur din care dintre cele doua tari e creatorul tortului, de aceea Pavlova este prajitura nationala a amindurora.

Incalzeste cuptorul la 120 C (foarte mic) cu ventilator, daca ai.

Bate albusurile la viteza mica, pana cand spuma se intareste putin si incepe sa-si pastreze forma.

Adauga o lingura de zahar si bate cu mixerul la viteza mica, pana cand zaharul s-a topit (in jur de 2 minute)Adauga iar o lingura de zahar si bate pana cand se topeste. Continua pana ce zaharul se termina.

Pune o foaie de copt in tava de aragaz si cu ajutorul unei farfurii mici deseneaza pe ea 4 cercuri.

Pune bezeaua intr-un posh si umple cercurile cu bezea cat mai inalta. Coace bezeaua in cuptor cam 50 minute. Opreste caldura si lasa blaturile de bezea inauntru, pana ce se racesc.

Uneste cate doua blaturi cu frisca, pune frisca deasupra si umple cu fructe.

Se mananca imediat, pentru ca altfel frisca inmoaie bezeaua si aceasta nu mai este crocantaMulta lume se teme sa faca blat de bezea. Va inteleg foarte bine, pentru ca nici mie nu mi-a iesit din prima. Blatul acesta trebuie facut fara graba, si (spun specialistii) folosind telul. Mie mi-a iesit si cu mixerul, dar folosit la viteza mica. De asemenea vasul in care se bat albusurile trebuie sa fie din sticla/portelan sau metal (nu aluminiu) spalat foarte foarte bine. Se poate face bezeaua si in vas de plastic, daca e folosit numai pentru asa ceva. Blatul de bezea se poate pastra cateva zile in cutii inchise etans, in loc racoros.