Am vazut acest desert pe multe bloguri, cu cirese fiind cel mai raspandit, dar si cu caise...chiar cu visine. Chiar eram si eu curioasa sa vad cum este, e chiar asa bun, o fi greu de facut...sau ce are asa spectaculos incat asa multa lume il face??? Normal ca trebuia sa ma conving si eu, doar cum era sa treaca anul si eu sa nu fac asemenea delicatesa! ;)Reteta de pate brisee (un aluat frantuzesc de tarta) o gasiti si aici, doar ca de data aceasta puteti pune doar faina alba.

Intr-un vas incapator punem faina si in mijlocul ei oul, sarea, zaharul si untul taiat cubulete. Incepem sa aducem faina inspre mijloc si framantam ajutandu-ne de varful degetelor pana la omogenizare. Da...stiu ca treaba asta o sa vi se para anevoioasa, dar aceasta este tehnica folosita in bucataria frantuzeasca :) Pana la urma tot o sa-i dati voi de capat si va iesi un aluat frumos. Aproape de final adaugam si lingura de lapte, si incepem sa inpingem aluatul cu podul palmei de 4-5 ori pana este incorporat laptele.

Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cel putin 30 de minute.

Ungem o forma de tort, cu diametrul de 21 cm, cu unt. Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie subtire de aproximativ 3 mm si-l punem in forma. Acoperim cu hartie de copt si cu boabe de fasole, si-l dam la rece pentru 20 de minute. Intre timp incalzim cuptorul la 170 de grade.

Dupa 20 de minute scoatem tava din frigider si o introducem in cuptor. O lasam asa timp de 15 minute, dupa care luam boabele de fasole si hartia de copt, si o mai introducem la cuptor pentru 5 minute. Cand este gata o lasam deoparte si trecem la umplutura...dada, asta e partea mea preferata, mereu :DVisinele le spalam bine, le curatam de samburi si de alte probleme.

Ouale le batem usor cu telul, apoi adaugam caimacul moale si mixam bine pana la omogenizare. Adaugam zaharul, faina si laptele treptat, amestecand bine ca sa nu obtinem cocoloase.

Pastaia de vanilie o despicam in doua cu un cutit cu varful subtire, iar semintele le punem in compozitia cu oua si lapte.

Incalzim cuptorul la 170 de grade. Banana o taiem felii subtiri si acoperim baza de tarta, punem si visinele asa incat sa acopere bine fundul tavii, iar la final turnam cu grija amestecul de oua cu lapte.

Eu am dublat cantitatile pentru umplutura pentru ca am vrut sa iasa cat mai cremoasa si mai fructata, dar voi puteti sa faceti si doar cu jumatate din ele. Eu clar ca si data viitoare tot asa o voi face :PIntroducem tava la cuptor si o lasam pentru 45-50 de minute pana se rumeneste usor deasupra.

O minunatie aromata, ce sa mai spun??? Aaa, da...mai trebuie sa spun ca neaparat trebuie lasata la racit si apoi pudrata din abundenta cu zahar pudra, si binenteles servita cu mare pofta.

Ce mi-a placut cel mai mult la acest clafoutis este ca are un gust dulce-acrisor, si e extrem de racoros, numai bun pentru vremea de canicula. Binenteles ca nu se compara cu inghetata, dar poate sa-i faca concurenta de minune :PEnjoy!