Este o imbinare intre prajitura si tarta, cu un aluat crocant cu multa nuca, dar sfaramicios, mere cu scortisoara si crema de vanilie.

Pentru aluat: frecam untul cu zaharul si sarea pana devine spumos, adaugam pe rand si omogenizam: oul, uleiul, laptele si la final faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Framantam un aluat putin moale, dar nelipicios, de fapt asa ne dam seama cand nu mai trebuie faina, ca aluatul nu se mai lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneaca, acoperit cu folie alimentara pana cand preparam cremele.

Macinam nuca, dar nu prea marunt si o amestecam cu 1 lingurita scortisoara si doua linguri de zahar. le lasam langa aluat impreuna cuosanza.

Pentru umplutura de mere: curatam merele de coaja si interior si le trecem prin robot sau le dam pe razatoare.

Le punem intr-un vas pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara.

Le lasam pe foc pana se coloreaza frumos si se formeaza sirop, apoi adaugam grisul si le lasam la racit. Pentru crema de vanilie, frecam galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam faina si diluam cu putin lapte rece, apoi adaugam restul de lapte caldut, punem crema pe foc si mestecam continuu pana cand aceasta se ingroasa, apoi o ridicam de pe foc, adaugam untul si esenta de vanilie si o lasam la racit acoperita pentru a nu prinde crusta.

Aluatul odihnit il impartim in doua, o parte mai mica pe care o vom aseza pe fundul formei, iar cealalta parte o vom intinde pe masa cu ajutorul sucitorului de aluaturi, intr-o fasie lunga si subtire pe care o vom unge cu osanza, vom presara nuca amestecata cu scortisoara si zaharul si o vom rula.

Asamblare: intr-o forma cu inel detasabil, vom aseza partea de aluat nerulata pe fundul acesteia, iar din aluatul rulat, vom taia rulori mici cam de 1 cm si vom imbraca peretii formei cu ele. Oprim rulouri pentru a aseza si deasupra prajiturii.

Dupa ce am asezat rulourile pe peretii formei, punem jumatate din compozitia de mere, apoi crema de vanilie din care oprim putin si pentru ornat si cealalta jumatate de compozitie de mere.

Asezam rulourile oprite deasupra, in functie de inspiratia pe care o avem, eu am asezat si cateva felii de mar cu coaja, in forma de trandafir si dam prajitura la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade.

Cu 15 minute inainte de stingerea cuptorului, scoatem prajitura si ungem rulourile de deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte, pentru a se colora frumos.

Ornam cu crema de vanilie oprita.

A iesit un deliciu dulce acrisor si foarte aromat!Cantitatea de gris din mere se pune in functie de siropul format care trebuie absorbit.

Albusurile ramase, se pot bate spuma si incorpora in crema de vanilie, sau se poate face o bezea cu care se va orna prajitura.

Se taie cand se raceste pentru a se inchega bine compozitia de mere si crema de vanilie.

Osanza se poate inlocui cu unt sau untura.