Polonezii, majoritar favorabili Curţii Supreme în conflictul acesteia cu preşedintele şi guvernul asupra reformării sistemului judiciar
In schimb, ei estimeaza ca legislatia nationala si mai ales Constitutia tarii trebuie sa aiba mai multa importanta decat legislatia Uniunii Europene (UE), potrivit unor anchete desfasurate de institutul Ibris si realizate in ultimele saptamani pentru cotidianul independent Dziennik Gazeta Prawna (DGP) si postul de radio privat RMF FM.
Reformele judiciare desfasurate de partidul conservator nationalist Lege si Justitie (PiS) fac obiectul a numeroase critici si avertismente din partea Comisiei Europene si Curtii de Justitie a UE, care sunt ingrijorate pentru statul de drept in Polonia. Contestate de o parte din mediile judiciare, ele genereaza o mare incertitudine in ceea ce priveste functionarea justitiei, mentioneaza France Presse.
Intr-un sondaj telefonic realizat in 24-25 ianuarie, 51% din 1100 de polonezi intervievati au declarat ca sustin decizia Curtii Supreme care le-a cerut judecatorilor desemnati printr-o noua procedura contestata sa nu pronunte verdicte si a stabilit ca noua camera disciplinara a Curtii Supreme insasi nu reprezinta un tribunal, conform legii.
Cu toate acestea, respectiva camera disciplinara continua sa functioneze.
Doar 22% dintre intervievati au estimat ca in acest conflict dreptatea este de partea presedintelui si guvernului PiS.
Insa, un alt sondaj al Ibris, realizat prin telefon in 8-9 februarie pe acelasi numar de persoane de pe intreg teritoriul Poloniei, da un rezultat mai favorabil puterii, care respinge criticile Bruxellesului si denunta ingerinta lui in treburile poloneze: 63% dintre persoanele intervievate estimeaza ca legislatia nationala este prioritara in raport cu legislatia UE, in timp ce 31% gandesc contrariul.
Aceasta atitudine este si mai accentuata cu privire la Constitutie: 78% acorda prioritate legii fundamentale poloneze si doar 9% legislatiei europene.
In 4 februarie, presedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o noua lege ce permite sanctionarea judecatorilor care critica reformele din justitie.
Vicepresedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care a intreprins o vizita in Polonia la sfarsitul lui ianuarie, a criticat ulterior in mod dur reformele poloneze intr-un interviu pentru saptamanalul german Der Spiegel. Aceasta nu este o reforma, ci o distrugere, nu un atac tintit impotriva catorva oi negre, ci un bombardament impotriva intregului sistem judiciar, a spus ea. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)