Manastirea de piatra din Ivanovo este renumita pentru valoarea culturala si istorica, mai ales datorita picturilor murale, care dateaza din secolul al XIII-lea si care se pastreaza in mai multe dintre bisericile din piatra. Picturile au fost realizate in fresce realiste, cu multa culoare si elemente compozitionale, si fiind incarcate de motive antice - cariotide nude, capiteluri cu lei si masti.

Manastirea de piatra este situata la 21 de kilometri de orasul Ruse si, spre deosebire de complexul traditional monahal, care era format din una sau doua biserici, capele si o parte rezidentiala, aceasta este alcatuita dintr-o o retea de mici bisericute si pesteri (chilii) sapate in piatra, aflate la o distanta de 32 de metri deasupra nivelului apei, ce strabate valea raului Roussenski Lom. Biserica de piatra din Ivanovo este cea mai faimoasa din grupul celor sapate in stanca din jurul acesteia, mai ales pentru picturile murale bine conservate, scrie site-ul www.crestinortodox.ro.

Din secolul al XIII-lea pana in secolul al XVII-lea, pesterile-chilii au fost locuite de calugari eremiti. Cand complexul religios a ajuns la apogeul dezvoltarii, numarul bisericilor din stanca era de aproape 40, iar numarul chiliilor era de aproape 300. Dintre biserici, Gospodev Dol este cea mai bine pastrata din punct de vedere al picturilor, iar chiliile monahilor pastreaza marturisirilor cu pocainta sculptate in piatra. Dintr-o inscriptie murala reiese ca tarul Ivan Terter (1279-1292) si-a petrecut sfarsitul vietii in manastire, unde a fost ingropat.

O alta biserica impresionanta din acelasi ansamblu este cea numita Ingropat-Sub-Biserica, frescele acesteia pastrand inca o calitate buna. Unul dintre ctitorii bisericii a fost tarul Ivan Assen al II-lea, care vizita foarte des locul si petrecea aici clipe de singuratate. In aceasta biserica a fost gasit un portret al tarului in care este infatisat tinand in mana o copie in miniatura a bisericii (modelul de pictura pentru portretul ctitorului).

A treia biserica importanta este numita de localnici pur si simplu Biserica, ea fiind ridicata de tarul Ivan Alexandru (1331-1371). Aceasta detine fresce infatisand scene biblice intr-un stil propriu modificat, avand ca baza stilul renascentist al imparatului Iustinian, precizeaza www.crestinortodox.ro. Remarcabile sunt si Paraclisul Sfantul Arhanghel Mihail si Biserica Sfanta Teodora sau Biserica Daramata.

Bisericile de piatra din Ivanovo sunt incluse in lista patrimoniului mondial UNESCO. AGERPRES/(Documentare - Marina Badulescu, editor: Cristian Anghelache) Sursa foto: https: ziarullumina.ro