Copresedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beliakov, a difuzat joi o declaratie in care cere sa se puna in discutie la una din sedintele comisiei revenirea la numarul initial al militarilor din forta de pace rusa din Transnistria, a relatat agentia de presa RIA Novosti, citand biroul de presa al CUC.

Este vorba de cresterea numarului militarilor din forta rusa de mentinere a pacii in Transnistria, compusa in prezent din 400 de militari, la 4.200, asa cum a fost la inceputul misiunii de pe Nistru in 1992.

Consideram necesar ca in perioada imediat urmatoare sa ne intoarcem la dezbaterea acestei probleme, nu o data propusa de delegatia transnistreana, privind dimensiunea contingentului fortei de mentinere a pacii ruse, redusa in mod unilateral, fara o decizie a CUC, la inceputul anilor 2000, se mentioneaza in declaratia reprezentantului oficial al Tiraspolului in cadrul Comisiei Unificate de Control.

De asemenea, delegatia transnistreana considera necesara reluarea activitatilor de zbor a escadrilei de elicoptere atasata fortelor de mentinere a pacii .

In anii 2000, prin hotararile CUC au fost create si instalate in asa-numita Zona de Securitate de pe Nistru, o zona-tampon intre Republica Moldova si Transnistria, Fortele Mixte de Mentinere a Pacii (FMMP), compuse din trei contingente: fortele Federatiei Ruse, cele ale Republicii Moldova si cele ale administratiei separatiste de la Tiraspol, noteaza in acest context portalul Deschide.md.

Dupa semnarea Acordului de la Odesa la 20 martie 1998, la sfarsitul acelui an, in Zona de Securitate si-au inceput activitatea 10 observatori militari ucraineni.

Conform RIA Novosti, la ora actuala forta de mentinere a pacii trilaterala din Transnistria este compusa din 402 militari rusi, 492 de militari transnistreni si 355 moldoveni si 10 observatori militari din Ucraina, care servesc la 15 posturi de control din Zona de Securitate.

Potrivit Deschide.md, cele trei contingente ale acestor forte includ 1.200-1300 de militari (fara batalionul contingentului transnistrean din afara Zonei de Securitate atribuit de CUC ca batalion de rezerva).

Comisia Unificata de Control, o structura trilaterala formata din reprezentanti ai Republicii Moldova, Rusiei si Transnistriei, a fost creata in scopul asigurarii realizarii prevederilor Acordului cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului din Transnistria, semnat de Republica Moldova si Rusia la 21 iulie 1992. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionut Mares, editor online: Ady Ivascu) Sursa foto: rt.com