Săptămâna europeană 10-14 februarie 2020
Comisia Europeana (CE)* Comisia Europeana a trimis Romaniei, la 12 februarie, o scrisoare prin care a indemnat acest stat sa puna capat exploatarii forestiere ilegale, prin punerea in aplicare in mod corespunzator a Regulamentului UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal. Potrivit CE, autoritatile nationale din Romania nu au fost in masura sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare, informeaza site-ul https://ec.europa.eu/.* La 12 februarie, Comisia a transmis Romaniei, Greciei si Maltei scrisori prin care indeamna aceste tari sa-si adopte primele programe nationale de control al poluarii atmosferice si sa le comunice Comisiei, in conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor nationale de anumiti poluanti atmosferici. Directiva prevede ca statele membre sunt obligate sa puna in aplicare programele lor respective, pentru a-si limita emisiile anuale. Directiva urmareste atingerea unor niveluri de calitate a aerului care sa nu genereze efecte negative sau riscuri pentru sanatatea umana si pentru mediu. Statele membre ar fi trebuit sa transmita Comisiei primele lor programe nationale de control al poluarii atmosferice pana la 1 aprilie 2019.* Comisia a indemnat opt state membre (Cipru, Ungaria, arile de Jos, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania), printr-o scrisoare trimisa la 12 februarie, sa transpuna cea de-a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor, atragand atentia ca lacunele legislative dintr-un singur stat membru afecteaza intreaga UE.* Comisia Europeana a publicat, la 13 februarie, previziunile economice din iarna anului 2020. Potrivit acestora, se estimeaza ca economia europeana va continua sa urmeze o traiectorie de crestere constanta si moderata. Conform previziunilor, cresterea produsului intern brut (PIB) al zonei euro va ramane stabila la valoarea de 1,2% in 2020 si in 2021. Pentru UE, in ansamblu, se estimeaza o usoara incetinire a cresterii la 1,4% in 2020 si 2021, in scadere fata de 1,5%, in 2019. Previziunea vizand inflatia in UE in 2020 creste cu 0,1 puncte procentuale, ajungand la 1,5%. Previziunea pentru 2021 la acelasi indicator ramane neschimbata, situandu-se la valoarea de 1,6%, mai arata datele Comisiei de pe site-ul https://ec.europa.eu/.* Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, in dezbaterea din PE de pe marginea bugetului pe termen lung al UE, din 13 februarie, ca Uniunea trebuie sa gaseasca un echilibru corect intre prioritatile vechi si cele noi. Daca nu este convenit niciun buget in curand, atunci anul viitor nu vom putea finanta lupta impotriva schimbarilor climatice, nu vom putea sprijini cercetarea si inovarea si nici politicile noastre de coeziune, a adaugat von der Leyen.
Consiliul Uniunii Europene* La 13 februarie, Consiliul Ocuparea Fortei de Munca - Politica Sociala - Sanatate si Consumatori (Sanatate) s-a reunit intr-o sedinta extraordinara in cadrul careia a adoptat concluzii referitoare la COVID-19, salutand raspunsul eficient al UE la amenintarea reprezentata de o potentiala declansare a unei pandemii, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Parlamentul European (PE)* Numele noilor deputati europeni ale caror mandate au inceput la 1 februarie, precum si ale fostilor eurodeputati din Regatul Unit - care si-au pierdut mandatul odata cu iesirea tarii din Uniunea Europeana - au fost citite, la 10 februarie, in sesiunea plenara a PE de la Strasbourg. De la 1 februarie, PE are 705 locuri, comparativ cu 751 (numarul maxim permis de tratatele UE) inainte de retragerea Regatului Unit din blocul comunitar, la 31 ianuarie 2020, scrie site-ul https://www.europarl.europa.eu/.* In Cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, din 13 februarie, a avut loc o dezbatere consacrata Cadrului financiar multianual 2021-2027 (CFM). Majoritatea deputatilor au sustinut ca o finantare suficienta este esentiala pentru realizarea unor ambitii comune, cum ar fi combaterea schimbarilor climatice, transformarea digitala si ecologica si consecintele sociale ale acestora, si sprijinirea in continuare a regiunilor si oraselor, fermierilor, tinerilor, cercetatorilor sau antreprenorilor. Implementarea Pactului ecologic cu un buget redus, de exemplu, ar insemna reducerea programelor UE de succes in alta parte a bugetului, au subliniat deputatii, potrivit https://www.europarl.europa.eu/.
Din punct de vedere formal, negocierile privind CFM au inceput la 2 mai 2018, cand Comisia Europeana a prezentat propunerea sa privind bugetul pe termen lung al UE. In perioada mai 2018-iunie 2019, au avut loc numeroase dezbateri la nivelul Consiliului UE si al Consiliului European pe marginea bugetului UE pe termen lung. La 5 decembrie 2019, presedintia finlandeza a UE a publicat un cadru de negociere in care a propus un nivel global de 1.087 miliarde de euro, reprezentand 1,07% din venitul national brut al UE27. La randul ei, Comisia Europeana a venit cu propunerea de alocare a 1,1% din venitul national brut pentru bugetul multianual, in timp ce Parlamentul European a propus alocarea a 1,3% din acest venit.* La 13 februarie, PE a adoptat o rezolutie prin care isi exprima ingrijorarea ca multe dintre provocarile identificate prin Declaratia si platforma de actiune de la Beijing in urma cu 25 de ani sunt inca relevante. Concret, europarlamentarii solicita Consiliului sa actioneze pentru a combate criza egalitatii de gen si a tuturor masurilor care submineaza drepturile femeilor. Declaratia de la Beijing a fost adoptata de ONU in 1995, pentru a promova un set de principii privind egalitatea barbatilor si a femeilor, scrie https://www.europarl.europa.eu/.* PE a adoptat, la 13 februarie, o rezolutie prin care solicita garantarea conditiilor echitabile de concurenta prin angajamente solide si o aliniere dinamica a normelor intre UE si Regatul Unit. Parlamentul solicita ca acordul de asociere cu Regatul Unit sa fie bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat in domeniul afacerilor externe si aspecte sectoriale specifice. O tara care nu este membra a UE nu poate beneficia de aceleasi drepturi ca un stat membru, iar integritatea pietei unice si a uniunii vamale trebuie pastrata permanent, mai considera eurodeputatii. Rezolutia a fost adoptata in contextul in care Comisia Europeana a prezentat, la 3 februarie, o serie de proiecte cadru de negociere, noteaza site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
Agentia Europeana de Mediu (AEM)* Agentia Europeana de Mediu (AEM) a emis un avertisment dur, la 10 februarie 2020, in legatura cu inmultirea inundatiilor, a secetelor si a incendiilor de padure de-a lungul continentului in urmatoarele decenii, evidentiind nevoia ca tarile sa se adapteze la aceasta situatie, potrivit site-ului https://www.eea.europa.eu/. Potrivit datelor furnizate de AEM, institutia Uniunii Europene insarcinata cu livrarea de informatii independente privind mediul, regiunile de coasta vor fi mult mai puternic amenintate de cresterea nivelurilor apei (Venetia, Napoli, Barcelona si Nantes). In interiorul continentului, ploile puternice vor produce mai multe inundatii. Majoritatea zonelor din Europa risca sa se confrunte cu o inmultire de pana la 35% a caderilor de apa toamna si iarna, conform datelor agentiei. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Badulescu, editor online: Simona Arustei)