OUG privind organizarea alegerilor anticipate a ajuns la Senat; Corlăţean: OUG, luni, pe ordinea de zi a Biroului permanent
Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial dupa ce a fost trimisa la Senat.
Vicepresedintele Senatului care exercita atributiile de presedinte al acestui for legislativ, Titus Corlatean, a precizat ca a dispus inscrierea actului normativ pe ordinea de zi a Biroului permanent de luni si a subliniat ca avizul Consiliului legislativ, care este anexat ordonantei, este negativ.
Consiliul face precizarea ca a primit solicitarea de a emite aviz pe 5 februarie, zi in care Guvernul a fost demis de Parlament. Ori ca o Ordonanta (...) sa fie adoptata este necesar avizul prealabil Consiliului Legislativ. Consiliul spune in termeni foarte clari (...) ca adoptarea OUG este neconstitutionala. (...) Mi se pare extrem de grav ceea ce s-a intamplat din punct de vedere juridic, constitutional. i Consiliul ne confirma, intr-un act oficial, ca s-a comis o ilegalitate. OUG modifica aspecte privind alegerea Parlamentului cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare, fie ele la termen sau anticipate. Este o noua grava incalcare a Codului de conduita in materie electorala al Comisiei de la Venetia. Guvernul PNL Orban incalca Constitutia si legislatia privind competentele Consiliului legislativ. (...) De asta vreau sa discutam cu colegii din Biroul permanent (...) Vom stabili pasii procedurali pe care trebuie sa-i facem, a declarat, vineri, Corlatean, pentru AGERPRES.
El si-a exprimat speranta ca Avocatul poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea adoptarii acestei OUG.
Potrivit lui Corlatean, aceasta odioasa ordonanta de urgenta schimba radical anumite reguli, legalizeaza turismul electoral pe fata, fara niciun fel de rezerve, cu doar cateva luni inainte de alegeri.
Aici avem de face cu un act legislativ adoptat de Guvern cu cea mai grava incalcare a competentei legiuitoare a Parlamentului in materie electorala, a adaugat Corlatean.
Actul normativ prevede, printre altele, trei zile de vot in diaspora, dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora si posibilitatea de a vota la orice sectie.
Ordonanta reduce termenele pentru ca alegerile anticipate sa poata avea loc. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anuntarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar acest anunt poate fi facut in termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului. AGERPRES/(A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Arustei) Cititi si: Ciolacu: Vom sesiza de urgenta Avocatul Poporului in legatura cu OUG privind anticipatele; PNL a legiferat turismul electoral