MApN: Ministrul Ciucă subliniază necesitatea monitorizării atente a dezvoltărilor securitare din regiunea Mării Negre
Potrivit unui comunicat al MApN transmis sambata, oficialul roman a subliniat importanta strategica cruciala a regiunii Marii Negre pentru securitatea europeana si euro-atlantica.
Ministrul Nicolae Ciuca a punctat faptul ca, in conditiile mentinerii posturii asertive a Rusiei in regiune si a presiunii asupra intregului flanc estic al NATO, este necesara implementarea unei abordari coerente si cuprinzatoare la nivelul Aliantei, in cadrul actiunilor actuale si viitoare de consolidare a posturii aliate de descurajare si aparare, mentioneaza sursa citata.
Ministrul Apararii Nationale a prezentat pozitia Romaniei, deopotriva geostrategica si geopolitica, pe flancul estic al NATO, intr-o regiune vulnerabila a Aliantei, si a subliniat necesitatea monitorizarii atente a dezvoltarilor securitare din regiunea Marii Negre si, ca o consecinta a acestora, nevoia de consolidare a prezentei NATO in regiune prin aplicarea unei viziuni de tip o singura amenintare, un singur flanc, o singura prezenta. In acest sens, el a punctat importanta implementarii eficiente a prezentei aliate adaptate si a Pachetului de la Washington pentru Marea Neagra, prin participarea tuturor aliatilor si implicarea partenerilor regionali, in vederea imbunatatirii capacitatii aliate de supraveghere si cunoastere a situatiei si de interventie in caz de necesitate, se precizeaza in comunicat.
Potrivit MApN, demnitarul roman s-a pronuntat pentru cresterea sinergiei implicarii NATO si Uniunii Europene in regiunea Marii Negre, in domenii concrete cum sunt contracararea actiunilor hibride si a amenintarilor cibernetice, dezvoltarea mobilitatii militare si a rezilientei statelor si societatilor din aceasta zona.
Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, prezent la Conferinta de Securitate de la Munchen, a participat vineri, in calitate de vorbitor principal, la masa rotunda intitulata The Greater Black Sea Region: Competition for Sea Control or Sea Denial, organizata de think tank-urile Center for European Policy Analysis (SUA) si New Strategy Center (ROU). AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Catalin Alexandru, editor online: Anda Badea)