Prezenta reprezentantilor Romaniei in forurile de conducere ale ACER constituie o asigurare suplimentara asupra tratamentului echitabil aplicat Romaniei in procesul sau de integrare in piata interna europeana de energie, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei si membru in Consiliul de Administratie al Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).

Chiritoiu este, din noiembrie, membru in CA al ACER si a participat, la finele lunii ianuarie, la o prima sedinta, organizata la Ljubljana (Slovenia), unde este sediul central al organizatiei.

Consider ca prin reprezentarea Romaniei in conducerea ACER se va intensifica colaborarea agentiei cu autoritatile romane implicate in sectorul energetic, ceea ce va permite o supraveghere mai atenta a pietelor nationale de energie electrica si de gaze naturale in beneficiul consumatorilor. Astfel, putem anticipa un efect pozitiv asupra cadrului de reglementare, prin dezvoltarea instrumentelor de tranzactionare existente la nivel national, o dezvoltare coordonata in context regional la nivelul interconectarilor, precum si o crestere a calitatii investigatiilor, derulate de Consiliul Concurentei sau Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a aratat Chiritoiu.

El a amintit ca activitatea Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei se concentreaza pe finalizarea procesului de formare a pietei interne de energie si asigurarea functionarii efective a acesteia.

Ca urmare, la recenta intalnire a conducerii ACER, pe langa o serie de aspecte organizatorice si alte cateva aspecte procedurale necesar a fi stabilite la inceput de mandat, s-au agreat obiectivele strategice multianuale, atat pentru sectorul energiei electrice, cat si pentru cel al gazelor naturale. Aceste obiective se refera la dezvoltarea unui cadru adecvat de reglementare pe termen lung, la implementarea Pachetului de reglementari Energie curata pentru toti europenii, la contributia in viitor la proiectarea pietei de gaz a Europei, precum si implementarea obiectivelor Pactului ecologic european (the EU Green Deal), a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

De asemenea, ACER isi continua activitatea in ceea ce priveste dezvoltarea coordonata a infrastructurii transeuropene, cresterea transparentei pietelor angro si asigurarea integritatii acestora, precum si implementarea si monitorizarea codurilor de retea.

In acelasi timp, in urma adoptarii de catre CE a Pachetului de reglementari Energie curata pentru toti europenii, rolul ACER a fost consolidat, fiindu-i atribuite o serie de sarcini noi, care sunt esentiale pentru promovarea intensificarii concurentei si a securitatii aprovizionarii cu energie. Astfel, ACER are atributii noi cu privire la monitorizarea performantei centrelor regionale de coordonare, la acordarea de asistenta in ceea ce priveste investigatiile realizate potrivit Regulamentului privind integritatea si transparenta pietei angro de energie (REMIT), precum si la monitorizarea performantei in domeniul securitatii aprovizionarii cu energie electrica, a mai spus Chiritoiu.

Pachetul Energie curata pentru toti europenii cuprinde masuri care trebuie implementate la nivel national si care ar putea necesita suportul ACER.

Astfel, potrivit lui Chiritoiu, o mai buna integrare a pietelor nationale de energie in piata europeana impune coordonarea politicilor energetice nationale cu cele ale tarilor vecine, in scopul identificarii unor eventuale bariere legislative sau structurale ale pietei, care pot duce la aparitia unor probleme privind comertul transfrontalier cu energie electrica.

Asadar, exista premisele unei stranse colaborari intre ACER si autoritatile romane cu atributii in domeniul energiei in scopul integrarii pietelor romanesti de energie intr-o piata regionala si ulterior in piata interna de energie de la nivelul Uniunii. Mai mult, prezenta reprezentantilor Romaniei in forurile de conducere ale ACER constituie o asigurare suplimentara asupra tratamentului echitabil aplicat Romaniei in procesul sau de integrare in piata interna europeana de energie, a adaugat oficialul roman.

Chiritoiu a fost propus toamna trecuta pentru postul de membru CA al ACER de catre Ministerul de Externe si a fost ales dintr-o lista de opt candidati, care au concurat pe trei locuri. El a precizat ca va ramane si presedinte al Consiliului Concurentei, intrucat cele doua functii pot fi detinute in paralel.

Potrivit ACER, Consiliul de Administratie se intruneste de sase-sapte ori pe an la Bruxelles, la Ljubljana sau in tara din care provine presedintele institutiei.

Romania a mai avut un reprezentant in conducerea ACER. Razvan Nicolescu (fost ministrul al Energiei, in prezent consultant Deloitte) a fost vicepresedinte al CA al ACER in perioada 2010-2014 si presedintele CA intre 2014 si 2016. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)