Coronavirus - Bilanţul a crescut la 1.770 de morţi în China; evoluţia epidedemiei, ''imposibil de prevăzut''
Intre timp, experti internationali detasati la Beijing au inceput discutiile cu omologii lor chinezi. Aceasta colaborare importanta si vitala contribuie la cunoasterea la nivel mondial a epidemiei #COVID19, a subliniat duminica seara directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Intalnirea intervine in timp ce bilantul epidemiei de pneumonie virala Covid-19 a crescut in China continentala la 1.770 de morti, majoritatea in provincia Hubei (centru), potrivit cifrelor oficiale publicate luni.
Aceasta cifra confirma o incetinire a numarului zilnic de noi decese (105 luni fata de 142 duminica si 143 sambata). In plus, numarul de cazuri noi inregistrate in afara provinciei Hubei a fost de doar 115 luni, comparativ cu aproape 450 cu o saptamana mai devreme.
Un inalt responsabil chinez a declarat ca tara este pe cale sa controleze epidemia. Putem deja constata efectul masurilor de control si de prevenire a epidemiei in diferite zone ale tarii, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Chinez al Sanatatii, Mi Feng.
In afara Chinei continentale, unde cel putin 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate in aproximativ 30 de tari.
In vizita in Pakistan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat increzator ca efortul gigantic depus de China va permite reducerea progresiva a bolii.
Directorul OMS a avertizat, insa, ca este imposibil de prezis ce directie va lua epidemia.
Solicitam tuturor guvernelor, companiilor si organizatiilor de presa sa colaboreze cu noi pentru a declansa nivelul corespunzator de alarma, fara a starni isterie, a precizat el in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen.
In centrul crizei, responsabilii din Hubei, unde 56 de milioane de locuitori sunt izolati de lume inca din 23 ianuarie, au restrictionat in continuare libertatea de miscare a locuitorilor provinciei dincolo de capitala Wuhan.
In restul lumii, epidemia mentine planeta alerta. Un prim deces in afara Asiei - un turist chinez de 80 de ani internat in Franta - si un prim caz pe continentul african - in Egipt - au fost inregistrate in ultimele zile. Taiwanul a anuntat, de asemenea, primul deces, duminica, victima fiind un sofer de taxi in varsta de 61 de ani.
Principala sursa de infectie din afara Chinei ramane in continuare vasul de croaziera Diamond Princess, aflat in carantina in Japonia - unde au fost confirmate 355 cazuri de infectare, dintre care 70 de cazuri noi, anuntate duminica. ari precum Canada si Statele Unite, dar si din teritorii precum Hong Kong-ul - cele trei avand impreuna la bord circa 1.000 de pasageri - au decis sa isi evacueze rapid cetatenii, blocati pe vasul de croaziera aflat in carantina de la data de 3 februarie, insa nu toate cele 3.711 de persoane aflate initial la bord au fost examinate pentru a se stabili daca au fost infectate. Americanii aflati in carantina au fost evacuati de pe pachebot luni dimineata. Unii vor fi transportati la o baza militara din California, iar altii in Texas. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bigu, editor online: Ada Vilceanu)