Educatia crestina a tineretului si nu numai al lui, ci a tuturor cetatenilor era considerata un delict grav de catre regimul politic ateu de la conducerea statului. Prin urmare, propovaduitorii Evangheliei lui Hristos trebuiau inlaturati, anihilati. Astfel, fratele Popa Petru a intrat, evident, in atentia Securitatii; iar urmarile consecventei sale in crezul pe []Educatia crestina a tineretului si nu numai al lui, ci a tuturor cetatenilor era considerata un delict grav de catre regimul politic ateu de la conducerea statului. Prin urmare, propovaduitorii Evangheliei lui Hristos trebuiau inlaturati, anihilati. Astfel, fratele Popa Petru a intrat, evident, in atentia Securitatii; iar urmarile consecventei sale in crezul pe care-l marturisea, ale verticalitatii, tenacitatii si fidelitatii cu care si a pastrat legamantul pus, la varsta de 12 ani, Domnului si Mantuitorului sau n-au intarziat sa se arate pana la sfarsitul vietii sale, prin tot felul de prigoniri si persecutii care uneori ajungeau la o salbaticie ca a fiarelor.

Ceea ce a fost cel mai greu pentru mine, cand am inceput sa astern pe hartie aceste ganduri, a fost sa-mi rea mintesc clipele acelea cand era luat de-acasa si dus in padurea apropiata, legat de copaci si batut i n-a cedat! Nimic nu l-a putut desparti de dragostea lui Hristos. A fost luat odata, intr-o seara de iarna, si dus Ninsese, era zapada proaspata. i a mers mama pe urme Ea l-a dezlegat pentru ca, dupa ce l-au batut, calaii l-au lasat acolo, sa inghete. Ea l-a dezlegat. i astea n-au fost numai o data. Au fost de mai multe ori Le retraiesc ca si cum s-ar fi petrecut ieri. Nu le pot uita niciodata. i nu pot sa nu marturisesc despre ceea ce a fost. M-as simti vinovat inaintea lui Dumnezeu si inaintea tatalui meu daca as fi las si as tacea. N-am cum.

Amenzi a primit destule Atatea erau, ca nu apuca, nu reusea sa le plateasca, desi castiga bine, ca lucra i perchezitii am avut au fost intoarse toate Dar taica-meu nu prea tinea pe-acasa ceea ce cautau ei. Nici cartea de cantari n-o ducea la adunare. i asa i-a invatat si pe frati, pe surori, sa nu mearga cu cartea de cantari la adunare, ci sa-si transcrie pe carnete toate cantarile; pentru ca, in cazul in care le-ar fi fost luate carnetele, sa poata sa le ramana cartea. Asa, in conditii de-astea s-a lucrat si s-a rezistat atunci.

Mi-aduc aminte ca o paranteza ca fratele Moise a fost anuntat odata de cineva sa se prezinte in fata postei, acolo unde sunt multi care duc si aduc pachete. i un necunoscut l-a intrebat: Dumneata esti Moise Velescu? Da. Poftim pachetul asta. i a plecat.

Era un pachet cu Biblii. N-ar fi stiut fratele Moise sa spuna, nici daca l-ar fi taiat in bucati, cine i-a dat lui pachetul.

Asa s-a lucrat pe vremea comunismului!Sau fratele Ghita din Beius, care mergea in toata tara, prin Moldova si peste tot Acela n-a stiut nici o strada, nici un frate Puteai sa-l omori, sa faci ce vrei cu el, el n-a stiut nimic. N-a vrut sa stie absolut nimic, la cine a fost, de la cine a venit Nimic!Asa au lucrat...