De a ta, frate, este vorba, nu de a fratelui tau, caci te vei infatisa cu candela ta, cu untdelemnul tau Este untdelemn in candela ta? Caci toti vom atipi in lumea aceasta si in duhul acestei lumi, si in noaptea aceasta intunecoasa Toti vom atipi, dar deodata se va auzi glasul Mirelui Ceresc, glasul []De a ta, frate, este vorba, nu de a fratelui tau, caci te vei infatisa cu candela ta, cu untdelemnul tau Este untdelemn in candela ta? Caci toti vom atipi in lumea aceasta si in duhul acestei lumi, si in noaptea aceasta intunecoasa Toti vom atipi, dar deodata se va auzi glasul Mirelui Ceresc, glasul ingerilor care vor striga: Iata Mirele! Iesiti-I inainte! Iar fecioarele intelepte asa de frumos se vor destepta si-L vor intampina pe Domnul Iisus cand isi vor aprinde candelele pline cu untdelemnul strans cu grija, cu lacrimi, cu jertfe, cu post i apoi vor intra fericite cu Domnul lor iubit.

Dar ce va fi cu fecioarele cele neintelepte, care, desi aveau dorinta sa-L vada pe Mire, nu au nimic in candelele lor? i numai cand e prea tarziu mai cauta si ele sa-si pregateasca untdelemnul Abia atunci, in clipa aceea mareata, au inceput si ele sa alerge si sa planga, si sa se roage sa li se dea si lor untdelemn Lor, care pana atunci poate ca de multe ori se certau cu cele intelepte ca prea mult alearga Sa mai odihneasca si ele, sa mai doarma si ele Dar inteleptele au alergat atunci, ca sa se bucure acum Cele neintelepte s-au bucurat atunci de lumea aceasta, ca sa planga acum fara Dumnezeu.

Dar totul a fost in zadar, ele au ramas afara!O, dragii mei, surori si frati, asa a spus si Parintele Iosif: Oastea Domnului este o ceata de pacatosi iertati, adunati la picioarele Crucii Domnului Iisus Hristos i cum striga apoi ceva mai tarziu: Fratilor, inapoi la picioarele Crucii lui Hristos! .

Cand stai la picioarele lui Hristos adanc smerit cand in fiecare clipita iti aduci aminte de Jertfa care s-a platit pentru iertarea si rascumpararea ta, atunci tu nu mai poti avea gand rau. Nici un gand rau nu va mai veni asupra ta cat timp esti cu ochii atintiti spre Iisus cel Rastignit, Care a suferit pentru tine si pentru pacatul tau.

O, dragii mei, multe ar fi de spus, dar lucrul de capetenie este sa ne plecam in fata lui Hristos. Poate ca am vrea sa fim si noi, si copiii nostri, si casele noastre, si toti ai nostri credinciosi si sa-L aiba pe Hristos dar nu putem.

Imi amintesc de o intamplare de demult. Cazuse mielul unui om intr-o groapa pentru apararea tancurilor si sta acolo behaind. Nu-l auzea nimeni in campia intinsa. Din intamplare, a trecut pe acolo un copil mic si, de mila mielului, a inceput sa planga cu hohote; sa planga,...