Nici Sfintii Parinti si nici dogmele Sfintei noastre Biseirici nu asigura scoaterea cuiva din iad prin slujbe si rugaciuni oricat de staruitoare. Rugaciunea este o putere, ne spune Sfantul Iacov, si, cata vreme sentinta nu-i definitiva, Biserica, prin rugaciuni si slujbe, cere milostivire si indurare la Dum-nezeu pentru mantuirea celui plecat, dar schimbarea locului ramanand []Nici Sfintii Parinti si nici dogmele Sfintei noastre Biseirici nu asigura scoaterea cuiva din iad prin slujbe si rugaciuni oricat de staruitoare. Rugaciunea este o putere, ne spune Sfantul Iacov, si, cata vreme sentinta nu-i definitiva, Biserica, prin rugaciuni si slujbe, cere milostivire si indurare la Dum-nezeu pentru mantuirea celui plecat, dar schimbarea locului ramanand la voia Atotputernicului Dumnezeu. Da, rugaciunile celor de pe pamant, ale Bisericii lui Hristos pentru cel plecat, care s-a nevoit pe pamant a fi in ascultare de Domnul, sunt de mare si nepretuit ajutor.

Cat despre acei care se impotrivesc Harului Divin, care traiesc in destrabalari, lasand ca dupa moarte sa se plateasca slujbe pentru scoaterea lui din iad, care injura, hulesc si blestema pe Dumnezeu prin faptul ca resping pocainta, respinsi vor fi si-n viata de apoi, de la fata lui Dumnezeu. Ei sunt zdrobiti si spulberati de Piatra care cade peste ei (cf. Mt 21, 44).

Sunt lucruri si stari privitoare la mantuire, necercetate de marea majoritate a crestinilor, care toate lucrurile fie mari, fie mici, le rezuma la pomeni, la slujbele altora pentru ei, la ceea ce ar face altii, iar ei sa se desfateze in poftele si dezmatul lumii.

Cu ajutorul Domnului si al Sfintelor Lui Scripturi, vom incerca sa aratam doar cateva din aceste nepotriviri cu felul credintelor desarte. Mantuitorul a spus: Oricine va vorbi impotriva Fiului Omului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor (Mt 12, 32). Spuneti, dar, cati din cei pentru care ne rugam ca Domnul sa-i aseze in Rai nu s-au impotrivit Harului Divin, n-au injurat de cele sfinte, n-au vorbit de rau calea Domnului, n-au prigonit Biserica cum facea Saul din Tars, dar fara sa se pocaiasca, si totusi ne rugam ca Domnul sa-i aseze in Rai, pentru ca datoria Bisericii e sa se roage pentru fiii ei, si rai si buni, iar singur Domnul este in masura ca sa judece dupa dreptarul intelepciunii Sale. Cum spunea si poetul nostru roman si crestin:Nu te insela, iubite,tot de tine rau va fi,c-o pomana si c-o...