i astfel, fiindca a asteptat cu rabdare, a dobandit fagaduinta. (Evrei 6, 15) Se spune ca la darea Legii pe Sinai lui Moise pentru poporul Sau, mai erau acolo, nevazuti pentru Moise, dar prezenti, chemati si adusi de voia lui Dumnezeu si de puterea Lui, inca saptezeci de profeti. Cate unul din fiecare neam care [] i astfel, fiindca a asteptat cu rabdare, a dobandit fagaduinta. (Evrei 6, 15)Se spune ca la darea Legii pe Sinai lui Moise pentru poporul Sau, mai erau acolo, nevazuti pentru Moise, dar prezenti, chemati si adusi de voia lui Dumnezeu si de puterea Lui, inca saptezeci de profeti. Cate unul din fiecare neam care era atunci sub cer. Fiecare pentru neamul sau. i astfel fiecare a auzit in acelasi timp si a vazut in acelasi fel ca Moise pe Domnul Dumnezeu, dandu-i fiecaruia aceeasi Lege, spre a fi invatata si implinita intocmai de catre acel profet si acel popor. Dar fiecare credea, asa ca si Moise, ca Dumnezeu i Se adreseaza doar lui insusi si doar poporului sau. Intocmai asa a si voit Dumnezeu.

Dar cand fiecare profet s-a intors la poporul sau, ceilalti profeti, afara de Moise, s-au dovedit fie neintelepti, fie neascultatori, si fiecare a invatat altfel pe ai lor. Nici unii n-au inteles si n-au ascultat Legea si poruncile Domnului, ci si-au dat alte legi si alte porunci, fiecare. Astfel ca in locul Singurului Dumnezeu ei si-au facut mai multi zei, idoli, divinitati, carora au inceput sa li se inchine.

Ci numai Moise s-a dovedit a fi singurul profet si intelept, si ascultator. i numai poporul lui Israel s-a dovedit a fi singurul popor si temator de Dumnezeu si cinstitor al Lui.

Pe tot de-a lungul implinirii insarcinarii sale primite in chip minunat si cutremurator de la Dumnezeu, atat prin rugul aprins de pe muntele lui Dumnezeu, Horeb, cat si prin cerul aprins de pe muntele lui Dumnezeu, Sinai, profetul si omul lui Dumnezeu s-a dovedit plin de cele doua virtuti mai inalte care se cer fiecarui profet al lui Dumnezeu: credinta fata de Dumnezeu si rabdarea fata de popor.

In cartea Exod, la capitolul 3 si la capitolul 19, Cuvantul Domnului arata pe larg aceste doua mari momente si...