Intr-o dimineata treceam cu tre nul spre Chisinau. Ne opriseram in statia Straseni, de la care mai este o statie, pe drumul Iasi Chisinau, si gata, e Chisinaul. In Straseni, un palc de tarani. Cu buruiana in gura, stateau de dimineata acolo si zgaiau ochii la calatori. Eu, care nu am prea multa filotomie catre []Intr-o dimineata treceam cu tre nul spre Chisinau. Ne opriseram in statia Straseni, de la care mai este o statie, pe drumul Iasi Chisinau, si gata, e Chisinaul.

In Straseni, un palc de tarani. Cu buruiana in gura, stateau de dimineata acolo si zgaiau ochii la calatori. Eu, care nu am prea multa filotomie catre fumatori, am scos capul pe fereastra vagonului si le-am zis: Iaca oameni! Dis-de-dimineata cu luleaua satanei in bot! Apoi nu-i si tutunul de la Dumnezeu? a ingaimat unul din cei pocniti? Ba-i de la Dumnezeu am spus eu. Dar de la Dumnezeu e si ma traguna, si maselarita, si cate buru ieni otravitoare mai sunt. Inseamna ca pe toate sa le faca omul ceai sa le dea pe gat? Dumnezeu le-a lasat ca leacuri pentru betesuguri, dar nu ca sa le ai chip de desfa tare si dezmatare pe fiecare zi. i au ascultat oamenii mei acea sta si au inghitit, si n-au mai zis nimicAltadata am apucat pe un ma sinist de la tramvai in Bucuresti. Cum a ajuns aproape de capul li niei, unde se face o oprire mai lunga, el iute a aprins buruiana tavalucita la foita si proptita intre buze. Eu numaidecat l-am oprit: Dar d-ta, care esti cu slujba la tramvaie, care vezi ce scrie dea supra, nu stii ca nu poti fuma aici? Dar unde sa fumez? m-a in trebat el. Dar te sileste cineva sa fu mezi? i-am raspuns eu. O sa ti cada greu la inima daca n-ai fuma si o sa aiba cineva paguba daca n-ai slobozi fum din gura?Uitati-va deci cum sunt oa menii Isi scornesc ei gusturi de prisos si apoi socotesc ca acestea musai trebuie sa fie tinute. Dar de unde asta? Un gust poti azi sa-l ai si mane nici sa te simti de el.

Multi oameni pot avea gust de un pahar de bere. Fiecaruia din noi ii poate placea o bautura sau alta. Dar uneori trec ani si nici n-ai pus-o pe limba si nici n-ai tanjit dupa ea.

Apoi de asta are mare dreptate Sf. Pavel cand spune: Toate-mi sunt slobode, dar nu toate-mi sunt de folos; toate mi sunt slobode, ci eu nu vreau sa fiu biruit de ceva (I Cor 6, 12).

Omul nu trebuie sa se lase sta panit de gusturi, pentru ca acelea pun apoi stapanire pe el si-l tiranisesc. Asa si cu mancarea de fum. Greu [e] pana o iei, ca apoi te inhata ea pe tine si ajungi sa intrebi ca cel de la tramvai: Da eu unde sa fumez? . Ajunge omul sa-si inchipuie ca asta numaidecat trebuie sa se pe treaca si ca fara ea nu se poate.

Iaca ciudatenia si iaca de ce asemenea inchinatori la fum trebu ie luati totdeauna in sfarcul bi ciului, incaltea sa se marturiseasca robi ai...