Mantuitorul L-a numit pe Duhul Sfant Duhul adevarului . Adevarul, pentru noi, este Cuvantul Domnului, cum spune: Cuvantul Tau este adevarul! . Dar nu era de ajuns numai Cuvantul adevarului. Ne trebuia Duhul adevarului, Care ne descopera noua adevarul din Cuvantul adevarului. i Mantuitorul a spus: Va voi trimite pe Duhul Sfant. El este Duhul adevarului, Care []Mantuitorul L-a numit pe Duhul Sfant Duhul adevarului . Adevarul, pentru noi, este Cuvantul Domnului, cum spune: Cuvantul Tau este adevarul! . Dar nu era de ajuns numai Cuvantul adevarului. Ne trebuia Duhul adevarului, Care ne descopera noua adevarul din Cuvantul adevarului. i Mantuitorul a spus: Va voi trimite pe Duhul Sfant. El este Duhul adevarului, Care va va descoperi adevarul, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte tot ce v-am spus Eu. Iata ce fagaduinta minunata si ce dar minunat este Duhul Sfant Duhul adevarului. Ca in zadar am fi avut noi Cuvantul adevarului, daca nu primeam Duhul adevarului, Care ne descopera adevaruri din Cuvant. De ce se intampla oare atat de multe rataciri si dezbinari cu privire la intelesul Sfantului Cuvant al adevarului intre oamenii de astazi? De ce asupra unui singur verset se intampla atatea pareri diferite intre atat de multi oameni care pretind fiecare ca-L cunosc pe Dumnezeu? De ce? Pentru ca nu toti au Duhul adevarului in cercetarea Cuvantului adevarului. Toti avem Cuvantul adevarului este Sfanta Scriptura, Cuvantul scris al lui Dumnezeu, dupa care ne calauzim si dorim sa ne calauzim toti. Dar de ce sunt atat de diferite interpretari si intelegeri asupra acestui Cuvant, daca este acelasi unic Cuvant si daca este acelasi unic adevar? De ce se intelege acelasi lucru in diferite feluri si pe temeiul acestor diferite interpretari se ivesc dezbinari si neintelegeri, si certuri intre oameni care se presupune ca sunt credin ciosi? Pentru ca exista in Cuvantul adevarului un singur indrumator adevarat: Duhul adevarului. Daca n-avem Duhul adevarului, Duhul acela Care ne calauzeste si ne arata adevarul din Cuvantul adevarului, noi vom fi calauziti de duhurile falselor interpretari si de duhurile falselor invataturi; si vom da alta interpretare aceluiasi adevar care nu are o suta de interpretari, ci numai una singura adevarata. Dar, pentru ca nu toti sunt calauziti de Duhul adevarului, inteleg in diferite feluri acelasi adevar, pentru ca n-au acelasi duh.

Iata ce insemnat lucru este sa ai Duhul adevarului, acela Care te calauzeste clar si limpede, si fara greseala, si fara indoieli, si fara umbre, si fara echivoc in cunoasterea si intelegerea adevarului din Cuvantul adevarului. De aceea spune Mantuitorul: Cu atat mai mult Tatal Ceresc va da Duhul Sfant acelor ce I-L cer . Acest Duh, Care este lumina si calauzirea noastra in intelegerea adevarului si ajutorul nostru in rugaciunile noastre, in partasia noastra cu fratii nostri si-n rabdarea si-n incercarile prin care trebuie sa trecem adeseori, fiecare dintre noi urmand pe Domnul nostru pe calea acestei vieti care fiecaruia dintre noi ne este data impreunata cu multe incercari si cu multe suferinte.

Preaiubitii nostri, am vorbit despre aceste lucruri si am dorit mereu sa vorbim despre ele, pentru ca avem cea mai mare nevoie de lumina care trebuie sa ne calauzeasca limpede in intelegerea Sfintelor Scripturi.

Parintele nostru Iosif acel profet al lui Dumnezeu care, stand pe muntele partasiei cu Hristos, in acea tainica si adanca legatura prin care Dumnezeu vorbea si profetul asculta calauzit de Dumnezeu, a venit si ne-a adus aceasta lumina clara si ne-a spus: Lucrarea Oastei Domnului este revarsarea Duhului Sfant; este noutatea sfanta pe care o aduce Domnul in lucrarea Lui care de mult s-a instrainat de adevarata cunoastere si de adevarata umblare . Noi nu aducem nici o noutate in afara de trairea vietii noastre in lumina si adevarul invataturilor pe care le-am avut de la parintii nostri. Dar, din cauza pacatelor noastre si a pacatelor altora, ne-am instrainat de aceasta viata frumoasa, atat de frumoasa, pe care au avut-o ei. i acum noi dorim sa incepem si noi, prin hotararea si legamantul pe care ni le inspira Duhul Sfant fiecaruia si care trebuie sa fie punctul nostru de plecare pe calea aceasta sfanta, prin aceasta hotarare si legamant dorim sa legam firul vietii noastre de acum, al crestinismului nostru de astazi, al ortodoxismului nostru de astazi, de firul vietii curate si sfinte a primilor crestini, care erau plini de Duhul Sfant, calzi, fierbinti, clocotitori de iubire, de blandete si de bunatate, iubindu-L pe Dumnezeu cu toata inima lor, cu toata puterea lor, cu tot cugetul lor si cu tot sufletul lor si iubind pe semenii lor ca pe ei insisi. Pentru ca Dumnezeu este iubire. i oricine este in Dumnezeu iubeste pe fratele sau si-i gata sa-si dea viata pentru ai sai. Iubirea acopera, iubirea rabda, iubirea tace, iubirea priveste frumos, iubirea priveste cu bunatate pe toti. Iubirea vorbeste cu blandete, cu lacrimi, cu duiosie. Iti unge sufletul cu fiecare cuvant si simti, cat de slab ai fi fost, ca te intareste, ca te mangaie, ca te invioreaza, ca te vindeca pe undeva. Toti avem atatea rani sufletesti. In viata pe care o avem de dus fiecare printre incercarile pe unde trecem, avem si primim atatea rani si lovituri dureroase, uneori si de la cei care ne iubesc. Fie ca interpreteaza gresit unele dintre vorbele noastre, fie ca nu inteleg felul cum trebuie sa ne purtam noi. Ajungem si noi adeseori ca cel de la...