A spune ceva despre Imparatia lui Dumnezeu este un lucru anevoie de facut, daca nu imposibil. Sf. Ap. Pavel a spus-o cu tot apasul: Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El (1 Cor 2, 9). Cand []A spune ceva despre Imparatia lui Dumnezeu este un lucru anevoie de facut, daca nu imposibil. Sf. Ap. Pavel a spus-o cu tot apasul: Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El (1 Cor 2, 9).

Cand un invatator de lege a venit la Domnul si L-a intrebat, ispitindu-L, ce sa faca pentru a mosteni viata de veci iar viata de veci, in termeni scripturisitici, nu este altceva decat Imparatia lui Dumnezeu , Domnul l-a pus sa spuna poruncile, stiind ca ele, in esenta, sunt cele legate de iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti (Luca 10, 27). Adevar pe care Domnul l-a confirmat, zicand: Drept ai raspuns. Fa aceasta si vei trai (Luca 10, 28).

O realitate concreta a Imparatiei lui Dumnezeu este Sfanta Liturghie a Bisericii noastre: Iata de ce cred eu ca Liturghia este cartea deschisa a Imparatiei, singura in stare sa ne ofere o imagine clara si concreta a spatiului duhovnicesc in care se vor salaslui cei mantuiti (Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, Cartea deschisa a Imparatiei , EIBM al BOR, Bucuresti, 2005, pg. 14).

Saptamana in care ne aflam ne pune dinaintea sufletului oameni care, facand aceasta , acum sunt vii in Imparatia lui Dumnezeu: Sf. Ier. Nectarie de Eghina (9 nov.), Sf. M. Mc. Mina (11 nov.), Sf. Ioan Gura de Aur (13 nov.), Sf. Grigore Palama (14 nov.) sau Sf. Cuv. Paisie de la eamt (15 nov.). Toti acestia, ca sa dam doar exemplele ce le avem la indemana in calendar, au inteles ca Imparatia lui Dumnezeu este Imparatia iubirii , a iubirii de...