Crăciunul trebuie să fie un praznic al milostivirii faţă de cei săraci
Cu pregatire sufleteasca trebuie sa asteptam si Craciunul, Nasterea Domnului.
In anii trecuti, o gazeta de la Bucuresti a pus un premiu, adica o intrecere, de o mie lei pentru acei care vor scrie cel mai frumos articol pentru numarul de Craciun al gazetei. Autorul articolului premiat a scris si urmatoarele despre Craciunul din vremurile noastre:Asa cum se praznuieste astazi Craciunul, eu socot zicea scriitorul ca este mai mult un praznic pagan decat unul crestin. Cu saptamani inainte incep oamenii sa faca pregatiri de mancaruri, de haine si bauturi pentru sarbatorile Nasterii, iar in saptamana din urma nu mai incapi de multimea oamenilor care strang carne, untura, bautura, grasime pentru serbarea Praznicului. Fiecare om, bogat sau sarac, tine sa aiba Craciun gras si sa traga un chef bun de Sarbatori. Unde sa chefuim la Sarbatori? Asa este ingrijorarea de Craciun a celor mai multi oameni.
Eu nu sunt preot scria mai departe acel scriitor (care este avocat) dar am parerea si credinta ca altfel de chemari are Praznicul Nasterii Domnului si alt fel a fost praznuit la inceputurile crestinismului Cel care a scris aceste pareri despre praznuirea Craciunului de azi a avut toata dreptatea, pentru ca bucuriile si desfatarile cele lumesti au astupat si au acoperit cu totul bucuriile cele sufletesti pe care le aduce Nasterea Domnului si pe care trebuie sa le simtim la Nasterea Domnului.
Asta nu e bine, pentru ca bucuria cea adevarata a Nasterii nu o aduce porcul, nici grasimea, nici mancarea, nici bautura, ci o aduce vestea cea mai buna a sosirii unui Mantuitor al tau, Care Se pogoara din cer pentru tine, pentru pacatele tale, pentru iertarea ta, pentru iubirea ta si mantuirea ta.
Chipul de la pag. 415 este de invatatura despre cum trebuie sa asteptam Nasterea Domnului. Cu mare plangere a iesit Adam si Eva din Rai dupa ce i-a inselat sarpele-diavol. Dar Dumnezeu i-a mangaiat, in durerea lor, cu fagaduinta unui Mantuitor, Care va zdrobi capul...