Mi se intampla uneori sa am bucuroasa vitalitate a cate unei lecturi cordiale, tonifiante, in care reintalnesc inaintasii, unii cunoscuti,altii pe care doar acolo ii descopar, oameni vigurosi, pentrucare epifaniile erau posibile in orice timp si in orice loc, mai alesin spatii carcerale, cand persoane involute, degenerate moral, incercau sa le suprime libertatea si sa le []Mi se intampla uneori sa am bucuroasa vitalitate a cate unei lecturi cordiale, tonifiante, in care reintalnesc inaintasii, unii cunoscuti,altii pe care doar acolo ii descopar, oameni vigurosi, pentrucare epifaniile erau posibile in orice timp si in orice loc, mai alesin spatii carcerale, cand persoane involute, degenerate moral, incercau sa le suprime libertatea si sa le curme idealurile, viata. Gasesc as putea spune frecvent chiar astfel de nestemate fie in memorialistica de gen, fie in pagini de anchete, urmariri informative si penale, pastrate in arhivele statului, fie in nepretuitele convorbiri cu cei de oarecand, inca lasati vremelnic intre noi spreluare-aminte.

Unele dintre aceste note sunt de-a dreptul remarcabile. De pilda, de curand citeam la Petre Pandrea (renumit scriitor, economist, jurist si avocat in aparerea multor procese cu regimul comunist, pentru a-i scapa pe oamenii inchisi pentru Hristos, fapt pentru care a platit el insusi cu ani grei de detentie) despre un anumit frate ostas (pe nume Albu) care, inchis la Ocnele Mari, a reusit sa readuca in sanul Bisericii-mame pe multi dintre iehovisti, baptisti sau alte suflete maladive din punct de vedere duhovnicesc.

Tot la redutabilul avocat am aflat ca una din cele mai fervente miscari duhovnicesti monastice si nu numai (fenomenul creat in jurul Parintelui Ioan Iovan si al Vladimirestilor) a fermentat (si) din impactul pe care Oastea Domnului l-a avut in sufletele credinciosilor de aici. In zona Galati, Oastea Domnului luase un avant extraordinar in anii ei de inceput. Asa se face ca multi dintre calugari si un numar impresionant de maicute ajung la manastire in virtutea emulatiei spirituale aduse de Oaste. Maica Veronica, la varsta de 13 ani, cunoaste Oastea Domnului si se indragosteste de cantarile pe care le aude in sate si la lucrul campului. Fiind orfana, este batuta in mod repetat de matusele la care locuia, inchisa pentru a nu-i frecventa pe schismatici . Lucra toata...