In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Slavit sa fie Domnul, fratilor! i bine v-am gasit! Pot sa spun ca sunt pentru prima oara in aceasta comuna, desi am mai fost o data () (poate sa spuna fratele Anton), acum douazeci de ani sau poate mai mult de cand am trecut []In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Slavit sa fie Domnul, fratilor! i bine v-am gasit!Pot sa spun ca sunt pentru prima oara in aceasta comuna, desi am mai fost o data () (poate sa spuna fratele Anton), acum douazeci de ani sau poate mai mult de cand am trecut putin prin satul acesta.

Un prilej deosebit face sa vad astazi fetele fratiilor voastre pe care nu le-am vazut poate niciodata (sau le voi fi vazut vreodata, sau ma veti fi vazut). [Fetele noastre] se intalnesc in aceasta seara, in numele dragostei lui Iisus Hristos, Care a murit pentru pacatele noastre. i noi acum am venit sa ne descarcam sufletul nostru si sa ne bucuram laolalta cu mirii nostri dragi care astazi pun temelie noua la casa si casnicia lor care va fi in viitor binecuvantata de cerul intreg si de toti cei care Il iubesc pe Domnul Iisus.

In Cuvantul lui Dumnezeu gasim scris, la Ioan 15, 12-14, urmatoarele cuvinte: Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai. Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu . Amin.

Iubitilor, ce porunca poate fi mai mare decat aceasta pe care Domnul Iisus a dat-o ucenicilor Sai? A dat-o celor ce Il ascultau atunci, si asta seara ne-o da noua, mi-o da mie si tie, frate si sora, tanar si varstnic. Fratilor iubiti, porunca aceasta a iubirii si a dragostei trebuie sa stea in viata noastra asa cum s-a spus si in rugaciune in scaunul dintai, al lui Hristos. Adica cinstea care se cuvine s-o dam noi lui Dumnezeu se cade asa sa I-o dam: Lui intai, lui Hristos, Acela care a fost chemat la nunta din Cana Galileii atunci si la toate nuntile la care a participat El cu ucenicii Lui si cu Maica Lui. Referitor la aceasta, sa ne gandim la nuntile vremurilor noastre de astazi, unde oamenii, de regula, in mod foarte obisnuit, isi pregatesc pentru nunta cu luni de zile, daca nu cu ani de zile inainte , bautura, mancare, muzica si prieteni [lumesti].

Fratilor iubiti, multumiri fie aduse lui Dumnezeu Tatal nostru, prin Domnul Iisus Hristos, Care ne-a invatat altceva in scoala Duhului, in care am intrat din clipa in care am pasit in aceasta Lucrare. De atunci ni s-au rasturnat toate valorile de odinioara, si astazi dam pret la alte lucruri, pe care nu le-am cunoscut, pe care lumea le dispretuieste, pe care le calca in picioare. Cum se fac nuntile de astazi nu trebuie sa va spun, ca le stiti, le vedeti si le simtiti chiar pe pielea fratiilor voastre, acei care inca nu ati gustat intr-adevar cat este de bun Domnul, ca sa intoarceti spatele la tot ce este vechi, la tot ce este degradant si la tot ce este neplacut lui Dumnezeu.

De aceea, vine aceasta Lucrare a Oastei Domnului sa ne invete o lectie noua. i tu, frate si sora, care ai venit poate pentru prima data in aceasta adunare, adica la o astfel de nunta, sa inveti o lectie noua. Asa vrea Domnul sa facem. Nu cum face lumea. Ca-si bea omul mintile, isi bea sanatatea lui, isi bea banii lui si, la urma, isi omoara sufletul lui prin viata pe care el o da pilda chiar urmasilor sai. Caci asa spunem noi, care am apucat din batrani: O, d apoi asa au facut parintii mei Asa au facut si bunicii mei, asa face toata lumea! i eu sa ies din randul lumii, sa ma fac de ras? Nu se poate! Am sa ma dau peste cap, am sa astept un an de zile, sa-mi rodeasca via, ca sa-mi fac tuica daca se poate, cat de tare , sa aduc un butoi de vin si sa-mi tocmesc cea mai buna muzica, pentru ca la nunta mea sa sara in sus toti. Fratilor, cu privire la aceasta conceptie invechita, inradacinata, la aceasta datina si la acest obicei prost primit, Sfantul Ioan Gura de Aur zice: Daca ati primit o invatatura buna si sanatoasa, s-o tineti si s-o predati si urmasilor vostri. Daca ati primit ceva rau, sa desfiintati . Aceasta-i porunca lui Dumnezeu, prin Sfantul Ioan Gura de Aur.

Fratilor dragi, e cam mult timp de cand a trecut pe acest pamant aceasta gura de aur , dar cine are urechi de auzit aude si astazi, dupa aproape doua mii de ani de cand se vesteste cuvantul acesta de iubire, de dragoste. i voi sa-i ascultati pe Sfintii Bisericii, nu pe betivii, pe desfranatii si pe invechitii in rele, fie ca-s parintii nostri, fie ca-s fratii nostri, fie ca-s surorile noastre sau indiferent cine ar fi. Nu-i ascultam! Pentru ca o ascultare in Domnul aceasta este: sa ascultam de Dumnezeu, nu de oameni. Daca ei ne invata zicand ca asa am apucat , sa le raspundem: Vei fi apucat tu, fratele meu si sora mea, dar nu este bun . Sfantul Ioan Gura de Aur spune clar sa desfiintam lucrurile acelea. Iar daca nu avem altceva, sa le infiintam pe cele bune.

Iata, vine aceasta Lucrare, aceasta Oaste, aceasta Lucrare a Duhului Sfant, care a rascolit o tara intreaga si a schimbat conceptiile, a schimbat datinile, a schimbat obiceiurile, ca sa nu ne mai lovim mereu de aceleasi nenorociri in care au zacut cei dinaintea noastra, care n-au cunoscut [ca acestea erau rele], decat prin Duhul lui Dumnezeu, acum cand s-a facut lumina.

Scumpii si dragii mei frati si scumpe surori, pentru ca timpul este foarte scurt si pentru ca sunt alti vorbitori, as vrea ca, din intalnirea noastra din seara aceasta, sa nu va duceti acasa cu traista inimii voastre goale. Sa nu fi venit aici cu o cescuta numai; si nici chiar cu un ulcior. Ci sa fi venit aici cu butoiul cel mare al inimilor voastre si sa strangeti intr-insul vinul cel nou al Cuvantului lui Dumnezeu. i daca va duceti acasa, sa va duceti cu butoiul plin, nu cu caldarea, nu cu cescuta, pe care o prapadesti poate si pe-aceea pe drum. Adica sa ma-ntelegeti ce vreau sa va spun sa nu va intoarceti inapoi cum ati venit aici: goi, ci sa va duceti plini de Domnul Iisus, plini de vinul invataturii Lui, plini de ceea ce se va predica, de ceea se va vorbi de acum inainte inca. Pentru caci vorbitorii care urmeaza, manati de Duhul lui Dumnezeu, va vor spune lucruri mari, frumoase si inalte.

Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai. Fratilor iubiti, voi sunteti prietenii mei, asa cum a spus si Domnul Iisus, daca ascultati Cuvantul Lui si-l traiti, si-l impliniti, si-l faceti. In Matei capitolul 7, versetele 21-29, se vorbeste despre casa zidita pe stanca si zice acolo: Cine aude cuvintele Mele si le face este un om chibzuit, un om intelept, care si-a zidit casa pe stanca . i stanca e Hristos si invatatura Lui, Evanghelia. Iar cand vin valurile, furtunile, vanturile si lovesc in casa aceea, ea nu se prabuseste. Ramane.() Orice lucrare cere o jertfa. Multi oameni se mira si zic: Domnule, cum atata amar de lume vine la nuntile voastre? Cum de in asa de mare numar se strang? De unde iau bani sa cheltuiasca, cum platesc ei trenul? Ce fonduri aveti, cine va ajuta pe voi? , si asa mai departe. Fratii mei dragi, traim prin jertfa inaintasilor nostri. Toti cei care sunteti aci, luati aminte, ca noi traim prin lacrimile si prin sangele si jertfa inaintasilor nostri. Domnul ii stie, nici nu vi-i mai numesc. Dar ei sunt cei care si-au pus viata in joc pentru Hristos. i lucrarea pe care o vedeti in asta seara aici traieste prin jertfa inaintasilor nostri. Asa cum a fost Parintele Iosif si calfele lui, ucenicii lui, cei ce-au ascultat invataturile lui.

Dragii mei frati si surori, vreau sa spun: noi suntem rodul jertfei lor. Ei au plans, ei s-au rugat, ei s-au jertfit pentru noi; si acum e randul nostru. La randul nostru, sa facem ce au facut si inaintasii nostri: sa ne jertfim pentru urmasii nostri, pentru copiii nostri, pentru nepotii nostri, pentru cei ce vor urma sa duca mai departe Lucrarea lui Dumnezeu. De aceea spun, cei care ati gustat cat de bun este Domnul sa...