i fiindca Lot zabovea, ingerii l-au apucat de mana pe el, pe femeia sa si pe cele doua fete ale lui (Fac. 19, 16). Din prapadul Sodomei si Gomorei n-a scapat decat singur Lot cu fetele sale. Aceasta scapare Biblia o istori seste astfel: Iar daca s-a facut dimineata, grabeau ingerii pe Lot zicand: Scoala-te si [] i fiindca Lot zabovea, ingerii l-au apucat de mana pe el, pe femeia sa si pe cele doua fete ale lui (Fac. 19, 16).

Din prapadul Sodomei si Gomorei n-a scapat decat singur Lot cu fetele sale. Aceasta scapare Biblia o istori seste astfel:Iar daca s-a facut dimineata, grabeau ingerii pe Lot zicand: Scoala-te si ia femeia ta si cele doua fete ale tale si iesi, ca sa nu pieri si tu impreuna cu faradelegile cetatii . i fiindca Lot zabovea, ingerii l-au apucat de ma na pe el, pe nevasta-sa si pe cele doua fete ale lui, caci Domnul voia sa-l crute (Fac. 19, 15-17).

O, ce invatatura adanca este in aceasta scapare a lui Lot! De regula, Lot este aratat ca un om de mare cre dinta.

De cand eram prunc la scoala, imi aduc aminte ca dascalul punea pe Lot in rand cu Noe si Avraam. Dar a cest Lot este departe, este foarte departe de Noe si Avraam. Lot se amestecase cu stricaciunea. Stricaciunea intrase in casa lui si in suf1etul lui. S-a amestecat cu aluatul cel rau si prin acest amestec i-au slabit puterile sufletesti.

Lucrul acesta se vede foarte lamurit si din felul cum istoriseste Biblia scaparea lui. Iar Lot zabovea spune Biblia. Ingerii strigau: Sculati-va degraba si fugiti ca vine prapadul, fugiti ca vine focul!, dar Lot zabovea sa plece.

Zabovea pentru ca inima si viata lui se amestecasera cu stricaciunea si cu duhul cel rau al cetatilor. Gustase din stricaciune, de aceea ii parea rau dupa locul strica ciunii. Intrase in duhul lumii, de aceea ii parea rau si greu sa se desparta si sa iasa din acest duh. N-avea nici placere nici putere sa iasa din rau.

Ah, ce lucru grozav se arata aci! Iata-l pe Lot in clipa plecarii. Prapadul bate la usa, dar n-are putere sa plece. Aude strigarea ingerilor si nu se indura sa paraseasca locul. Vede focul si tot n-are putere. Au inceput bubuitu rile si tot zaboveste. Trebuie sa-l apuce ingerii cu putere de mana si sa-l tarasca afara. De nu erau ingerii, desigur, Lot ar fi pierit si el in prapad.

Ah, ce icoana grozava este aceasta! Lot scapa, dar numai tarat de doi ingeri. Este mantuit, dar numai asa, ca prin foc. Lot a fost mantuit ca prin foc (I Cor. 3, 15). Lot acesta tarat de doi ingeri sta in fata noastra cu stri garea: Iata ce face amestecul cu duhul acestei lumii!, iata cum slabesc cele sufletesti cand se amesteca cu cele lumesti! Nu iubiti lumea, nici cele ce sunt in lume cine vrea sa fie prieten cu lumea, vrajmas se face cu Dumne zeu (I Ioan 2, 15) Fiii Domnului, nu va amestecati cu fiii oamenilor! (Fac. 6, 4).

Ah, voi cei care iubiti lumea, uitati-va la Lot tarat de doi ingeri! Ah, voi ce credeti ca puteti sluji la doi domni, uitati-va la Lot tarat de doi ingeri!Lot acesta trebuie pus in fata crestinilor, nu ca o pilda de credinta, ci ca o pilda despre ce lucrare grozava fac pacatul si duhul acestei lumi in inima si viata credinciosi lor...