Invatatura aceasta a Domnului Iisus Hristos se face spre stiinta tuturor oamenilor, dar nu toti o pot primi. Cei invartosati la inima se impotrivesc Harului Divin, pentru ca Dumnezeu a lasat omului libertatea alegerii sale. Sfantul Apostol Petru ne spune ca au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre noi vor fi []Invatatura aceasta a Domnului Iisus Hristos se face spre stiinta tuturor oamenilor, dar nu toti o pot primi. Cei invartosati la inima se impotrivesc Harului Divin, pentru ca Dumnezeu a lasat omului libertatea alegerii sale. Sfantul Apostol Petru ne spune ca au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre noi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare, si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor o grabnica pieire (cf. II Pt 2, 1). Multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita (v. 2).

In fata omenirii straluceste adevarul unic si mantu-itor , dar Dumnezeu a ingaduit si raul; iar omul este liber sa aleaga: fericirea sau pierzarea. Multimea de oameni alege raul, pentru ca dumnezeul veacului acestuia diavolul a orbit mintile necredincioase, ca sa nu le lumineze lumina Bibliei Slavei lui Hristos-Domnul, Care este Chipul lui Dumnezeu (cf. II Cor 4, 3-4) si mintile lor s-au invartosat (cf. II Cor 3, 14); nu toti s-au supus Evangheliei. Unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenie (II Cor 3, 17).

Nimeni nu poate sa vina la Hristos-Domnul pana nu iese din sfera pacatului, a gandirii desarte, ca sa fie atras de puterea divina (cf. In 6, 44). De aceea Mantuitorul a spus ca nimeni nu poate sa vina la El daca nu-i este dat de la Tatal (v. 65). Dumnezeu este...