Vorbirea fratelui Costica Panzariu (Teisoara, Botosani), la nunta de la Dej octombrie 1981 Am cautat noaptea, in asternutul meu, am cautat pe iubitul inimii mele; l am cautat, dar nu l-am gasit M-am sculat atunci si am cutreierat cetatea, ulitele si pietele; si am cautat pe iubitul inimii mele L-am cautat dar nu l-am gasit! []Vorbirea fratelui Costica Panzariu (Teisoara, Botosani), la nunta de la Dej octombrie 1981Am cautat noaptea, in asternutul meu, am cautat pe iubitul inimii mele; l am cautat, dar nu l-am gasit M-am sculat atunci si am cutreierat cetatea, ulitele si pietele; si am cautat pe iubitul inimii mele L-am cautat dar nu l-am gasit! M-au intalnit pazitorii care dau ocol cetatii; si i-am intrebat : N-ati vazut pe iubitul inimii mele? Abia trecusem de ei si am gasit pe iubitul inimii mele. L-am apucat si nu l-am mai lasat pana nu l-am adus in casa mamei mele, in odaia celei ce m-a zamislit. Va jur, fiice ale Ierusalimului, pe caprioarele si cerboaicele de pe camp, nu starniti, nu treziti dragostea pana nu vine ea (C. Cant 3, 1-5).

Fratilor si surorilor, aproape niciodata n-am citit din locuri asa de inalte la frati asa de multi Nu-s obisnuit. Noi, in partile noastre, suntem obisnuiti sa vorbim la frati mai putini i acum sunt zdrobit de aceasta mare greutate a iubirii si am cautat sa citesc doar cateva cuvinte pentru ca fratiile voastre, majoritatea, ati citit Sfanta Scriptura si Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu care v-a miscat, care v-a trezit, care v-a framantat, pentru care ati alergat, pentru care ati lacrimat, pentru care ati privegheat, pentru care ati muncit si pentru care v-ati trudit fiecare, venind si aici.

Am cautat numai sa citesc cateva versete, adica sa vi le amintesc, pentru ca fratiile voastre le stiti si le cunoasteti. As vrea din tot sufletul si din toata inima sa rasadesc in inima fiecaruia si mai ales in inimile celor tineri, ale dragilor copii pe care i-am purtat pe genunchi, pe care i-am ridicat pe treptele lacrimilor, pe care i-am strans la san, pe care i-am iubit asa de frumos si asa de scump, pe care i-am petrecut cu lacrimi la porti si pe care i-am asteptat cu lacrimi sa vina intotdeauna, pe care i-am leganat, pe care i-am petrecut intotdeauna cu bucurie aceste cuvinte minunate ale lui Dumnezeu pe care le stim (ca le-ati auzit citin du se, explicate, meditate, nu mai trebuie din nou).

Dar ne uitam asa de adanc cum spune aici Cuvantul Sfant: Am cautat pe iubitul inimii mele i fratiile voastre va dati seama ca am cautat pe iubitul inimii mele nu este starea aceea fireasca.

Mi-aduc asa de bine aminte acum, o saptamana in urma, s-au implinit patruzeci de ani de cand aveam si eu, ca tinerii acestia, nunta mea Am vrut si eu atunci nunta asa cum si-o sarbatoresc ei acuma; mi-am sarbatorit-o si eu, dar cu frati mai putini decat la aceasta.

Ma intorc cu gandul si cu mintea, si cu sufletul, si cu inima adanc la starea aceasta a cautarii Au trecut patruzeci de ani, dar nu mi-au putut slabi mainile fug si acuma, mi-e drag Mi-e drag sa fug si acuma, nu aici numai, ci pana...