Sa ne asemanam, iubitilor intru Hristos fiii mei, in aceasta nejudecare, in aceasta dragoste adevarata pentru aproapele nostru, oamenilor sfinti. Sa ne straduim sa nu observam si nici chiar sa nu cunoastem greselile celor de aproape ai nostri si intotdeauna sa recunoastem doar pacatele proprii. Fie ca una din cele mai iubite si permanente rugaciuni []Sa ne asemanam, iubitilor intru Hristos fiii mei, in aceasta nejudecare, in aceasta dragoste adevarata pentru aproapele nostru, oamenilor sfinti. Sa ne straduim sa nu observam si nici chiar sa nu cunoastem greselile celor de aproape ai nostri si intotdeauna sa recunoastem doar pacatele proprii.

Fie ca una din cele mai iubite si permanente rugaciuni ale noastre sa fie: Asa, Doamne imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele (Rugacinea Sf. Efrem Sirul). Sa facem legamant cu Domnul nostru Iisus Hristos, sa iertam din toata inima toate supararile ce ne-au fost pricinuite din partea apropiatilor nostri si niciodata sa nu judecam pe nimeni. i dintr-o data vom simti in inima noastra pacea lui Hristos si bucuria Lui.

Ii vom fi dragi Lui, ca cei mai iubiti si pretuiti copii ai Lui. Pentru aceasta iubire fata de aproapele nostru, Domnul va revarsa peste noi toata dragostea si milostivirea Lui cea nespusa.

Din Sfantul Ierarh Serafim (Sobolev) Facatorul de minuni din Sofia, Predici, Editura Adormirea Maicii Domnului, Bucuresti, 2007, p. 164