Cuvantul despre judecatile lui Dumnezeu si despre caderi e intunecos si neinteles de nici un suflet. Nu stim care sunt caderile care ni se intampla din negrija, care din parasirea din iconomie (cu un rost bun), care din pricina intoarcerii lui Dumnezeu la noi. Dar cineva ne-a povestit ca cele ce ni se intampla din []Cuvantul despre judecatile lui Dumnezeu si despre caderi e intunecos si neinteles de nici un suflet. Nu stim care sunt caderile care ni se intampla din negrija, care din parasirea din iconomie (cu un rost bun), care din pricina intoarcerii lui Dumnezeu la noi. Dar cineva ne-a povestit ca cele ce ni se intampla din iconomie pricinuiesc o intoarcere grabnica. Caci nu ingaduie Dumnezeu, Care ne-a predat lor, sa fim tinuti mult de ele.

Sa luptam inainte de toate cu dracul intristarii. Caci acesta, venind langa noi in vremea rugaciunii si aducandu-ne aminte de indraznirea noastra de mai inainte, voieste sa ne oprim din rugaciune.

Sa nu te tulburi de cazi in fiecare zi, nici sa iesi din lupta. Ci stai barbateste si cu siguranta ingerul care te pazeste va pretui rabdarea ta. Rana ta este usor de tamaduit cat este inca proaspata si calda. Dar cele invechite, neingrijite si invartosate, sunt greu de vindecat si au nevoie de multa osteneala, de fier, de brici si de focul ce le insoteste pentru vindecare.(Sfantul Ioan Scararul, Cartea despre nevointe, in Filocalia IX, traducere din greceste, introducere si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, Editura Humanitas, Bucuresti, 2002, pp. 150-155)