Atunci ucenicul pe care-l iubea Iisus a zis lui Petru: Este Domnul! . Cand a auzit Simon Petru ca este Domnul, si-a pus haina pe el si s-a incins, caci era dezbracat, si s-a aruncat in mare. Cand iubesti puternic pe cineva, imprumuti nu numai felul lui de a umbla, ci si felul lui de a []Atunci ucenicul pe care-l iubea Iisus a zis lui Petru: Este Domnul! . Cand a auzit Simon Petru ca este Domnul, si-a pus haina pe el si s-a incins, caci era dezbracat, si s-a aruncat in mare. Cand iubesti puternic pe cineva, imprumuti nu numai felul lui de a umbla, ci si felul lui de a vorbi.

Multe din persoanele care ne sunt apropiate raman pentru noi cu numele pe care li l-au dat odata copiii lor iubiti. Sau parintii lor, in copilaria lor iubita.

Ceilalti evanghelisti, cand vorbesc despre Sf. Apostol Petru, ii spun simplu: Petru. Dar Sf. Ioan este obisnuit sa-i spuna mereu numele intreg: Simon Petru, asa cum ii spune Domnul Iisus.

Ce minunat este cand credinciosul Domnului deprinde felul de-a vorbi al lui Iisus! Cand vorbirea noastra se formeaza dupa vocabularul clar, cuviincios si dulce al Bibliei!Este o fericire sa asculti vorbirile pline de miez ale unor ucenici credinciosi ai lui Iisus, care nu numai ca vorbesc adevarul sanatos al mantuirii, dar il si infatiseaza in cuvintele simple, limpezi si intelese de toti, ale vocabularului biblic.

Dar ce intristat iti ramane sufletul de multe ori cand ii auzi pe cate unii alergand anume dupa cuvintele cele mai neintelese si mai straine, pentru a se arata pe ei, nu pe Iisus. Ba inca de multe ori, acesti vorbareti, in dorinta lor de a se arata prea stiutori, rostesc si cuvinte al caror inteles adevarat nu-l cunosc, dandu-si astfel pe fata nu numai trufia, ci si prostia. Pentru ca cuvantul radical rostit de ei cu trufie prosteasca are cu totul alt inteles si alt loc decat cel in care il infatiseaza ei.

Astfel de vorbiri si astfel de vorbitori nu aduc niciodata nici un folos nimanui, ci numai paguba. In primul rand, lor insisi dovedindu-se si trufasi, si nestiutori apoi si Lucrarii lui Dumnezeu.

Dupa o astfel de vorbire care ne-a rapit un ceas din cea mai scumpa vreme a unei mari multimi de suflete, am auzit un glas in jurul meu, spunand: N-am inteles chiar nimic, ca si cum ar fi vorbit turceste.

Ce pacat de ceasul acela scump pierdut fara nici un folos! i cat am cheltuit eu ca sa ajung pana aici! i altii la fel. Iata ce paguba poate face un trufas nestiutor.

Frati vestitori ai Cuvantului Sfant, cititi si adanciti mai mult Biblia, Cuvantul Domnului Iisus.

Invatati pe dinafara cele mai insemnate din versetele ei, ca sa deprindeti astfel si voi felul ei de a se exprima, de a vorbi pe inteles.

Deprindeti-va nu numai cu adevarurile Bibliei, ci chiar si cu expresiile ei, cu denumirile ei pentru aceste adevaruri. Vocabularul Bibliei este alcatuit din cuvintele frumoase pe care le inteleg toti oamenii, de orice stare scolara sau nescolara ar fi ei.

Daca veti intrebuinta o vorbire simpla, va vor intelege si cei invatati. Iar daca acestia sunt cu adevarat invatati, auzindu-va, va vor pretui ca pe niste intelepti, chiar daca sunteti pescari.

Dar daca veti intrebuinta o vorbire incalcita si pretentioasa, pentru a-i uimi pe ascultatori nu cu adevarul si cu puterea Duhului, ci cu expresiile culese de voi de prin nu stiu ce dictionare si cu citate de prin nu stiu ce filozofi, nu numai ca multimea fratilor nu va vor intelege si nu se va alege cu nimic, ci chiar si daca ar fi acolo un om cult, acela va va dispretui. Pentru ca nici nu va purtati cum va este vorba, nici nu vorbiti cum va este portul. Ce sa mai spuna ei apoi despre expresiile voastre rau folosite, din care ajunge chiar si numai una singura spre a va da de gol ca sunteti doar niste prosti...