O ureche atent aude totdeauna cuvantul intreg: nu numai sunetul, ci si intelesul lui. Un ochi treaz vede nu numai partea din afar a lucrurilor, ci mai ales partea lor dinl untru, c ci aceasta este cea mai insemnat Va citi nu numai pe randuri, ci mai ales printre randuri si sub ele, c ci acolo se afl []O ureche atent aude totdeauna cuvantul intreg: nu numai sunetul, ci si intelesul lui.

Un ochi treaz vede nu numai partea din afar a lucrurilor, ci mai ales partea lor dinl untru, c ci aceasta este cea mai insemnat Va citi nu numai pe randuri, ci mai ales printre randuri si sub ele,c ci acolo se afl de fapt adev rulVa vedea nu numai litera, ci mai ales duhul din ceea ce citeste,c ci acesta este miezul.

Iar o minte s n toas va p trunde nu numai vorbele cuiva, ci mai ales gandurile ascunse sub vorbele rostite.

Va deosebi nu numai sunetul prezent, ci si ecoul lui viitor.

Aude astfel de dou ori: nu numai fapta, ci si urmarea ei.

Aude de dou ori, pentru c si urechile trupului si ale duhului sunt desfundate (Marcu 7, 35).

Va vedea de dou ori, pentru c si ochii trupului si cei ai sufletului ii sunt deschisi.

Va intelege de dou ori, pentru c si mintea cealalt , n scut din Apa cea vie a Cuvantului si luminat de Adev rul vesnic, s-a deprins prin intrebuintare s deosebeasc bine voia lui Dumnezeu (1 Tes. 4, 1). Pentru un om care le are pe toate aceste simturi treze si s n toase, o dat dac vorbeste Dumnezeu, ii este de-ajuns: el aude de dou ori.

O dat aude intelesul datoriilor celor trupesti. A doua oar aude intelesul datoriilor celor duhovnicesti.

Aude de dou ori: o dat intelegand voia lui Dumnezeu, a doua oar f cand-o.

Dorinta de a-L asculta pe Dumnezeu si dragostea de a fi pe placul Lui sunt atat de grabnice la ascultare (2 Tim. 2, 24), si la implinire, incat nu las nici un timp gol intre auzirea si inf ptuirea Cuvantului lui Dumnezeu. Drumul de la ureche pan la inim este atat de scurt, iar aceste dou p rti ale fiintei omului celui bun sunt atat de unite,incat ele aud deodat ,aud in acelasi timp,aud in acelasi gandsi aud in acelasi fel Cuvantul dorintei lui Dumnezeu.

Fericit si binecuvantat s fie vesnic fiinta care are deschise si treze neincetat aceste dou c i de pricepere a Cuvantului lui Dumnezeu.

Mintea unei astfel de fiinte nu va intarzia, sucind Cuvantul si trimitandu-l...