Pr. Heredea (Gavris) Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat harul acesta de a sta in fata Sa, de a fi in prezenta Sa. Iubitii mei, sa nu lasam ca vreun duh strain sau altceva de felul acesta, in momentul acesta, sa ne fure inima si gandul de la Hristos, ca sa nu putem intelege ce []Pr. Heredea (Gavris)Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat harul acesta de a sta in fata Sa, de a fi in prezenta Sa.

Iubitii mei, sa nu lasam ca vreun duh strain sau altceva de felul acesta, in momentul acesta, sa ne fure inima si gandul de la Hristos, ca sa nu putem intelege ce ar vrea sa ne spuna Domnul.

O, dragii mei, in gerul acesta si in frigul acesta, stim ca dragostea lui Dumnezeu si setea dupa Hristos v-a strans aici. Nimic altceva nu ne-ar fi putut aduna. Ati auzit o soapta ca Hristos merge la nunta si ca fratii vor merge la nunta si ati venit si voi, cum spuneau si fratii, ca ne-ar fi de-ajuns numai sa ne vedem fetele in adunarea lui Dumnezeu. Nu ar mai fi nevoie sa vorbim nici un cuvant; dar atunci cand vorbim unii cu altii si cand Il vedem pe Hristos in mijlocul nostru, o, ce bucurie pe noi!O, dragii mei, Iisus Hristos este Viata, Iisus Hristos este Painea, Iisus Hristos este Apa; fara de El nu putem face nimic. In El sunt ascunse comorile intelepciunii si ale stiintei. i ceea ce ne trebuie mai mult aceasta este. A incerca sa aduci lumina intr-o inima, fara sa o strapungi cu Cuvantul Sfant al dragostei lui Dumnezeu, este tocmai ca si cum ai incerca sa aduci lumina cu sacul sau cu obrocul intr-un cort sau intr-un loc intunecos.

A incerca sa impui din afara legi sau porunci fratilor si surorilor, si ascultatorilor, nu da rezultate. Pana cand nu va locui Hristos in noi si nu se face lumina, nu suntem nimic. Ganditi-va numai un moment la simplitatea vorbirii Sfantului Apostol Petru cand Il arata simplu pe Hristos, fara filozofii; cum scrie in Faptele Apostolilor, ca toti erau strapunsi la inima O, dragii mei! Parintele Iosif a spus ca Oastea Domnului este aflarea si vestirea lui Iisus cel Rastignit Daca L-ai aflat pe Hristos si Il ai pe Hristos, prin puterea Lui, prin smerenia adanca si prin indemnul Duhului Sau cel Sfant, arata-L pe Hristos prin viata ta, prin purtarea ta, prin cuvantul tau! Sfredeleste inima care este impietrita de pacat.

Sfredeleste cu puterea dragostei lui Dumnezeu si cu compresorul care invarte sfredelul acesta, care pot fi eu sau tu, dar depindem de puterea care-l invarte, de Hristos.

Sfredeleste inima impietrita, fa un geam in ea, ca sa patrunda lumina, sa patrunda Hristos si cu aceasta ai rezolvat asa de frumos totul.

Pana cand nu-i Hristos in inima fiecarui ostas, nu am facut nimic. Pana cand nu-i Hristos cel Rastignit in inima noastra, n-am facut nimic; dar de atunci incolo, am rezolvat totul. Cand am putut, prin harul lui Dumnezeu si prin puterea Duhului Sfant, sa sfredelim, sa spargem inima impietrita, sa facem geam in ea atunci automat Soarele cel de Sus, Rasaritul cel de Sus, Hristos, va patrunde in inimile noastre si atunci nu va mai fi nevoie sa-i spui fratelui tau: Fratele meu, nu face asa sau nu face asa nu te purta asa Hristos, lumina lumii, lumineaza in intuneric. Asa cum patrunde lumina intr-o bezna si prin razele ei vezi fiecare firicel de praf, tot asa, prin lumina lui Hristos patrunsa in acel suflet, va patrunde lumina si se va vedea orice fel de pacat, cat ar fi el de mic.

Dar mai intai trebuie Hristos in inimi. Aceasta avem noi de lucrat aici la Oastea Domnului: sa-L aducem pe Hristos in inimile si in sufletele fiecarui ostas. Atunci biruim! Dar pot trece zecile de ani, daca in inima cuiva nu este Hristos poti sa-i spui orice ai vrea acestui suflet, caci el tot nu va intelege. Zeci de ani i-am dus in spinare pe unii dintre ai nostri, dar daca nu L-au primit in inima pe Hristos, au ramas stalpi de sare pe drum. Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot, cum a fost cu ea.

Iubitii mei, cuvintele Parintelui Iosif rasuna si acum. Daca ne uitam duhovniceste peste adunarea aceasta, peste Lucrarea aceasta care a venit aici sa sufere pentru Hristos, parca nu-L vedem indeajuns pe Hristos in inimile noastre daca lipseste Hristos din inimile noastre! i pot fi atunci de toate in afara, ca inauntru nu-i nimic! Poate fi cit de frumoasa cantarea Pot fi cat de frumoase si de duioase vorbirile, daca n-au patruns si n-au sfredelit inimile, sa strapunga viata noastra in pacat prin Cuvantul lui Hristos, nu suntem nimic. Suntem inca o povara in spinarea celor care cauta sa ne tarasca dupa ei la Hristos.

Dragii mei, Hristos ne iubeste pe toti! Poate ca inca nu ne-am dat seama de acest adevar, ca singur Hristos mai poate face randuiala in viata noastra, caci El este Miezul, El este Viata, El este Apa Vie El este totul. Cand Il ai pe Hristos, ai totul din plin si poti intelege totul prin Hristos. Dar cand nu-L ai pe El, nu ai nimic, esti un biet sarac mai sarac decat saracul care cere-un ban pe strada Dragii mei, comoara aceasta este ascunsa in tarina Ai aflat tu tarina? Daca ai aflat-o, du-te si sapa, si sapa acolo, sa scoti comoara. Du-te si vinde tot ce ai si cumpara tarina aceea.

Imparatia lui Dumnezeu este comoara aceea Frate, sapa, umbla, asuda, vinde tot ce ai, da-te pe tine insuti si vei castiga aceasta comoara. i chiar daca vei pierde totul pe pamant, esti cel mai bogat, caci comoara cea din tarina ai aflat: ai pe Hristos, Comoara Harului lui Dumnezeu.

Cu cata durere spunea Sfantul Apostol Pavel: O, galateni nepriceputi, pentru care inca sufar durerile nasterii pana va lua Hristos chip in voi . O, dragul meu frate si draga mea sora, trebuie sa te trezesti! Trezeste-te! Lui Hristos Ii trebuie copii care sa fie ai Sai, infiati, care sa aiba nadejdea vietii vesnice in ei. i atunci, daca doisprezece oameni necarturari si de rand, care L-au primit pe Hristos si pe care Duhul Sfant i-a umplut, s-au imprastiat in toata lumea, ca, in numele lui Hristos, in fiecare satut si catun sa vedem o biserica, cu cat mai mult [prin] noi care suntem aici, daca in inima noastra ar fi Hristos cel Rastignit, fara indoiala ca nu numai tara aceasta, ci si lumea intreaga s-ar trezi pentru Hristos, daca toti cati suntem aici L-am avea pe Hristos in inima noastra si am muri fata de lume si am vinde tot pentru aceasta Comoara, Hristos. i se umple inima de durere cand mai mergi uneori in cate o parte si alta si vezi uneori dezbinari intre frati, alteori certuri pentru lucruri marunte de tot, neinsemnate. Alteori mandria, care stapaneste asa de mult pretutindeni.

O, dragii mei, va repet cuvintele Sfantului Mare Vasile, care a zis unuia care intreba: Care-i calea spre mantuire, cea mai buna? Prima-i smerenia, a doua, smerenia si a treia, tot smerenia .

Insusi Domnul a spus: Veniti la Mine si invatati de la Mine, caci sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre .

Vreau sa spun: Cand te uiti asa peste adunarile fratesti, nu-l vezi pe nimeni smerit ca si Iisus. Toti vor sa fie mari, toti vor sa vorbeasca filozofic si fara putere. Toti vor sa se afirme cu ceva Toti vor sa scoata paiul din ochiul fratelui lor si poate ca-n ochiul lor e barna.

Nu-L vezi pe Hristos cel smerit! O, daca Il vezi pe Hristos in inima ta, tu ai fi cel mai mic, cel mai de pe urma, cel mai smerit in toate lucrurile si te-ai face slujitorul tuturor, ca Hristos. i atunci n-ai osandi pe fratele tau care sta asa incercat si impovarat de pacate si cu inima impietrita, nu l-ai osandi pentru pacatele lui.

Haidem sa mergem, iubitii mei, sa lasam trupurile aici si cu duhurile sa mergem pe urmele Mantuitorului in Ierusalim, in Templu, cand iudeii o aduc pe femeia cea pacatoasa, o pun in mijloc si zic: Doamne, am prins-o cand savarsea adulterul. Ce sa facem cu ea? Ca Legea lui Moise scrie sa luam piatra si sa dam in ea Tu ce zici? Care dintre voi este fara de pacat sa ia cel dintai piatra si sa dea in ea.

Fratii mei care sunteti fara pacat, fratele meu, ia ciomagul la fratele tau Daca esti fara pacat si fara greseli, du-te si sugruma-l, strange-l de gat Daca esti iertat de Dumnezeu de povara cea grea a pacatelor tale, du-te la fratele tau care este mai putin agresiv ca tine, du-te si sugruma-l, strange-l de gat si sugruma-l Ca asa a zis Dumnezeu! Ca aceasta e Evanghelia lui Dumnezeu!Sa nu fie asa, iubitii mei frati! Daca suntem ceva, suntem prin Harul lui Dumnezeu i daca putem spune ceva, nu se datoreaza nimic noua, ci [aceas ta este] tot prin Harul lui Dumnezeu, fiindca Hristos este Cel ce ne umbreste prin puterea Lui. i noi, fara lumina lui Hristos, am fi cu mult mai slabi decat becul acesta fara curentul ce-l alimenteaza Daca ea n-ar fi in noi, nimic bun nu ar locui in noi.

Sarmanii iudei, au iesit unul cate unul afara Unul cate unul Tot unul cate unul Cum Mantuitorul scria pe nisip cu degetul, cei ce erau gata sa dea cu piatra, sa-l ucida pe aproapele lor unul cate unul lasa piatra jos si pleca rusinat. A ramas numai Domnul cel bland, iertator si milos cu femeia cea pacatoasa, dovedita de toti, prinsa in preacurvie: Femeie, nimeni nu te-a osandit pe tine? Nimeni, Doamne Nici Eu nu te osandesc. Du-te, dar sa nu mai pacatuiesti!O, dragul meu frate care Il ai pe Hristos, unde este aceasta bunatate a ta? Eu insumi nu judec pe nimeni , spunea Hristos. Tu, fratele meu, de ce mai judeci pe fratele tau? Nu-l mai judeca! Judeca-te pe tine insuti si fa-te robul lui Hristos, ca sa ajunga sa traiasca Hristos in tine si vei fi fericit.

Dar cei ce fac ca si iudeii vor ramane mereu asa de rusinati; rusinati si in fata oamenilor, si in fata lui Dumnezeu. Va trebui sa iesi afara, pentru ca si tu esti tot fara Dumnezeu, tu esti mai rau decat cel pe care il osandesti.

Dar daca te pleci la picioarele lui Hristos, orice ai fi gresit, ti se iarta, pentru ca avem un Mare Preot care are mila de inimile si sufletele noastre. O, toti am gresit, dragii mei! O, tocmai noi, care am zis: Doamne, Te primesc in inima mea , am uitat ce am zis, cand am ajuns in fata ispitei; si am gresit Cat am gresit si cat tot mai gresim inca! El stie tot, si ce noi nu am dori ca El sa stie. De aceea sa nu uitam cat de slabi si cat de rai suntem si noi, pentru ca sa-l inconjuram pe cel pacatos cu dragoste.

Pentru ca din aceasta putem dovedi si noi daca facem sau nu facem parte din Trupul lui Hristos, dintre madularele vii si sanatoase ale Bisericii Lui. Caci ori de cate ori ne-am strivit un deget al trupului nostru, suferea tot trupul; si l am legat cu grija, caci ne durea, pentru ca facea parte din trup.

O, dragul meu, in Hristos tot asa este! Esti madular al lui Hristos? Este capul tau Hristos? Suntem madulare unii altora? Atunci tot asa trebuie sa traim: sa suferim si sa ne doara cand cineva din adunare sau din casa noastra nu se poarta cum trebuie. Sa suferim si sa plangem alaturi, nu sa osandim daca suntem Trupul lui Hristos si Hristos ne este Capul.

Noua ne place sa zicem Doamne, iarta-ma! si pe mine nu ma osandesc; dar cum il vad pe fratele meu ca greseste un pic, sunt gata sa-l judec aspru pe el pentru abaterea lui si nu ma duc sa-l inconjor si sa-l ridic cu duhul blandetii si al dragostei, ci mai degraba il mustru aspru si il ingrop mai tare in pacatul lui, in loc sa-l ridic pe picioarele lui, sa stea si sa mearga singur.

Intre noi sa nu fie asa, iubitii mei frati! Se apropie Domnul Azi stam cu totii aici la o nunta, dar maine dimineata mireasa iubita va intampina pe Mirele sau Iisus.

Astazi stam aici la o nunta, maine vom sta la Nunta cea din Ceruri, caci vine Mirele Sfant Hristos sa te ia. Ca sa fii in vecii vecilor cu El. Cum e curatia ta? Cum e candela ta, fecioara neinteleapta? Cum e untdelemnul tau? E adunat cu grija sau inca sta la cei ce vand untdelemn? Tu stai si dormi inca, privind la cei ce lupta si aduna untdelemnul intampinarii lui Hristos Tu stai si judeci, iar candela ta poate sta tot goala, goalaCum e candela vietii tale? De a ta, frate, este vorba, nu de a fratelui tau, caci te vei infatisa cu candela ta, cu untdelemnul tau Este untdelemn in candela ta? Caci toti vom atipi in lumea aceasta si in duhul acestei lumi, si in noaptea aceasta intunecoasa Toti vom atipi, dar deodata se va auzi glasul Mirelui Ceresc, glasul ingerilor care vor striga: Iata Mirele! Iesiti-I inainte! Iar fecioarele intelepte asa de frumos se vor destepta si-L vor intampina pe Domnul Iisus cand isi vor aprinde candelele pline cu untdelemnul strans cu grija, cu lacrimi, cu jertfe, cu post i apoi vor intra fericite cu Domnul lor iubit.

Dar ce va fi cu fecioarele cele neintelepte, care, desi aveau dorinta sa-L vada pe Mire, nu au nimic in candelele lor? i numai cand e prea tarziu mai cauta si ele sa-si pregateasca untdelemnul Abia atunci, in clipa aceea mareata, au inceput si ele sa alerge si sa planga, si sa se roage sa li se dea si lor untdelemn Lor, care pana atunci poate ca de multe ori se certau cu cele intelepte ca prea mult alearga Sa mai odihneasca si ele, sa mai doarma si ele Dar inteleptele au alergat atunci, ca sa se bucure acum Cele neintelepte s-au bucurat atunci de lumea aceasta, ca sa planga acum fara Dumnezeu.

Dar totul a fost in zadar, ele au ramas afara!O, dragii mei, surori si frati, asa a spus si Parintele Iosif: Oastea Domnului este o ceata de pacatosi iertati, adunati la picioarele Crucii Domnului Iisus Hristos i cum striga apoi ceva mai tarziu: Fratilor, inapoi la picioarele Crucii lui Hristos! .

Cand stai la picioarele lui Hristos adanc smerit cand in fiecare clipita iti aduci aminte de Jertfa care s-a platit pentru iertarea si rascumpararea ta, atunci tu nu mai poti avea gand rau. Nici un gand rau nu va mai veni asupra ta cat timp esti cu...